2024. május 10., péntek
EURÓPAI POROND

A Fradi és az utolsó szalmaszál

Az európai tavasz esélyéért lép pályára ma este (21 óra) a Ferencváros, amely az Európa-liga G csoportjának negyedik fordulójában a Groupama Arénában a Celticet látja vendégül, amely két hete Glasgow-ban 2:0-val múlta felül a Zöld Sasokat. Rossz értelemben egyszerű a képlet a magyar bajnok számára, hiszen ha ezúttal is kikap, azzal eldől, hogy már a Konferencia Liga-folytatást érő harmadik helyet sem szerezheti meg a kvartettben, hiszen akkor a skótok – a most egymással játszó Leverkusen–Betis duó mögött – hat ponttal állnának előrébb, jobb egymás elleni mérleggel. Peter Stöger fiai, úgy tűnik, kijöttek a hullámvölgyből, a kupában hetet pakoltak a megyei ligás Tököl kapujába, majd idegenben verték bajnokin a Gyirmótot (0:2), így talán a jóval nagyobb rivális ellen is ki tudják használni a felfelé ívelő pályát. A Celtic ellen a döntetlen a sovány reményű életben maradást, a győzelem pedig a reális esélyt jelentené az európai tavaszra.

Lényegesen jobb helyzetből várják a mai ütközeteket a szerb fővárosi csapatok. A Crvena zvezda akár a a továbbjutását is bebiztosíthatja, ha az El F csoportjában Belgrádban megveri a Midtjyllandot, és a Ludogorec nem nyer Bragában. Dejan Stanković csapata két hete Dániában igazságos döntetlent játszott, és a hazai pálya előnye most megadhatja a szükséges többletet a sikerre.

Belgiumban lép fel a harmadik rangban szereplő Partizan, amely az előző körben minimális vereséget szenvedett Belgrádban a Genttel szemben. A fekete-fehérek azóta három szuperligás diadalt és 8:2-es gólarányt hoztak össze, ebből és a belgrádi meccs erőviszonyaiból kiindulva legalábbis a pontszerzésre esély van. Aleksandar Stanojević edzőnek ugyanakkor hátrafelé nem igazán kell tekingetnie, az észt Flora és a ciprusi Anorthosis 1-1 ponttal áll.