2024. május 15., szerda
NB I.

A Fradi nem csak a rangadót nyerheti meg!

Napok óta lázban égnek a Ferencváros szurkolói. A vasárnapi, Újpest elleni rangadó már önmagában is feltüzelné őket, ugyanakkor ezúttal ez a mérkőzés nem csak a két klub rivalizálásáról szól. Javában megy ugyanis a matematika a szurkolói berkekben és a magyarországi sajtóban arról, hogyan nyerheti már meg a bajnokságot a Ferencváros pont a nagy ellenfél ellen. A bonyolult számítgatások lényege, hogy ezúttal még nem egyedül a zöld-fehéreken múlik a dolog. Több feltételnek is teljesülnie kell. A legfontosabb követelmény, hogy a Ferencváros legalább egy ponttal többet szerezzen a hétvégén, mint a Puskás Akadémia. Ebből következik, hogy amennyiben a felcsútiak vereséget szenvednek Székesfehérváron, a Fradinak a döntetlen is elegendő lenne a lilák ellen, ekkor azonban az is szükséges, hogy a harmadik helyezett Kisvárda ne győzze le a Debrecent. Mindez talán kicsit bonyolultan hangozhat, ám az biztos, vasárnap délután izgalmas, érzelemdús találkozót láthatnak a szurkolók.

A héten az ősi riválisokra a derbi előtt még a magyar kupa elődöntőjében is feladat várt. Sokan biztosra vették, hogy a május 11-i döntőben újra találkozni fognak, és noha a Ferencváros kimondott esélyesnek számított a tegnap este lapzárta után véget ért, Győri ETO elleni meccsen, az újabb rangadó biztos elmarad, mivel az Újpest kedden súlyos vereséget szenvedett Pakson.

Miloš Krušić, a lilák trénere sportszerűen el is ismerte, hogy az ellenfél jobb volt. „A Paks teljesen megérdemelten nyert, és jutott be a magyar kupa döntőjébe. Sokat nem lehet a mai meccsről elmondani, minden szempontból ránk erőltették a játékstílusukat, az agresszív letámadást. Nem hagytak nekünk területet, nem nagyon adtak lehetőséget, minden törekvésünket megakadályozták. Ez maga a labdarúgás. Erősebbek voltak, jobban játszottak, megérdemelten nyertek. Nem gondolom, hogy egy rosszabbul sikerült találkozó miatt megtörne a lendületünk. A játékosaim megfelelően felkészülnek és motiváltak lesznek a derbire. Most az a feladatunk, hogy némi pihenést biztosítsunk a játékosoknak, aztán belevetjük magunkat a csatába” – mondta.

Érdekesség, hogy bár az Újpest és a Kisvárda is a nemzetközi kupaszereplésért küzd, a dolgok jelen állása szerint el sem indulhatnának a következi bajnoki idényben, mivel az MLSZ-től első körben nem kapták meg az induláshoz szükséges licencet. A várdaiak ezzel kapcsolatban egy közleményt is kiadtak. „A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elsőfokú licencadó bizottsága – miután megvizsgálta a beadott dokumentumokat – a Kisvárda Master Good csapatát versenyeztető Várda Labdarúgó Kft.-t hiánypótlásra szólította fel, mielőtt megadná a klub számára a nemzetközi (UEFA) és NB I.-es licencet. Magyarán az első körben nincs meg az indulási jogosultságunk a 2022–2023-as idényre, de alighanem csak formalitásról van szó. Pénzügyi, technikai és adminisztrációs feltételeknek kell még megfelelnünk, olyanoknak, amelyeket napokon belül orvosolni tudunk” – áll a klub tájékoztatásában.

Kérdés, hogy a várdai játékosokat mennyire zavarja meg a klub körüli hercehurca. Szombaton nem számíthatnak könnyű mérkőzésre, hisz a Debrecent látják vendégül. A Lokinál az elmúlt fordulóban nemcsak a Gyirmót feletti győzelmet ünnepelték, hanem Dzsudzsák jubileumát is. A középpályás, aki tizenkét év után tért vissza a hajdúságiakhoz, a győri csapat elleni találkozón lépett századszor pályára a Debrecen mezében. Még mindig jó formában van, ezt mutatják idei statisztikái is: 26 meccsen 8 gólt szerzett, és 7 gólpasszt osztott ki társainak.

Izgalmasnak ígérkezik a szomszédok csatája, azaz a Fehérvár–Puskás Akadémia mérkőzés is. Mint a fentiekből kitűnhetett, paradox módon a székesfehérváriak a nagy rivális Ferencvárosnak tehetnek szívességet a felcsútiak legyőzésével. Ugyanakkor Nikolićék aligha a fővárosiakra gondolnak majd szombaton. Sokkal inkább magukra, mert a nemzetközi kupaszerepléshez legalább a negyedik helyen kellene végezniük, és reménykedniük, hogy a Fradi a bajnokság mellett a kupát is megnyerje. Ugyanakkor az ő felkészülésük sem zökkenőmentes. A klubhoz köthető hír ugyanis, hogy Rúben Pinto, a csapat portugál idegenlégiósa a következő idénytől minden bizonnyal az Universitatea Craiovában folytatja pályafutását.

A Fehérvárnál csak valószínűsítik, a Honvédnál viszont már be is jelentették egy játékos távozását. Az izraeli védő, Nir Bardea tavaly érkezett a csapathoz, de nem tudott maradandót alkotni, így közös megegyezéssel szerződést bontottak. Így a kispestiek Bardea nélkül utaznak el Győrbe, ahol kiesési rangadót játszanak a Gyirmóttal. A vendéglátóknak mindenképp nyerniük kellene, amennyiben életben akarják tartani a bennmaradási álmaikat. S ugyanez igaz az MTK-ra is, amely a Mezőkövesdet fogadja.

A hétvége programja, péntek: MTK–Mezőkövesd (20.00), szombat: Kisvárda–Debrecen (14.00), Zalaegerszeg–Paks (17.45), Fehérvár–Puskás Akadémia (20.00), vasárnap: Ferencváros–Újpest (17.30), Gyirmót–Honvéd (19.30).