2024. május 9., csütörtök

Beárazták a Fradit

A kezdőcsapatokat áttekintve elégedetten csettinthettek a Ferencváros szurkolói az Olimpiakosz elleni Konferencia Liga-visszavágó előtt, hiszen Dejan Stanković a kétcsatáros játék mellett döntött, ami azt jelentette, hogy Varga és Kodro egyszerre lehettek a pályán. Az első félidőben azonban egyikük sem látta nagyon a labdát, a magyar bajnok mindössze egyetlen kaput eltaláló lövést tudott leadni. A vendégek viszont sorra alakították ki helyzeteiket. Feltűnő volt, hogy mennyivel gyorsabban játsszák meg a labdát, és hogy a zöld-fehér védelem csak fáziskéséssel követi a görög akciókat.

A Fradi szerencséjére Fortunis, el-Kabi és Podence is pontatlanok voltak a befejezéseknél. Már úgy tűnt, hogy Dibuszék kihúzzák kapott gól nélkül a félidőt, amikor Mmaee teljesen értelmetlenül kézzel ért a labdához a büntetőterületen belül. A jogos tizenegyest el-Kabi magabiztosan értékesítette. Összesítésben kétgólos hátrányban volt magyar bajnok, Stanković le is cserélte a halovány Kodrót, akinek helyére Pešić állt be.

Az első magyar szögletre az 59. percig kellett várni. Pešić aztán frissen-gyorsan kiharcolt még két sarokrúgást, és a harmadik beadásból Cissé kapura fejelhetett, de alaposan célt tévesztett. A folytatásban a vendégéglátó nem tudott kidolgozni komoly helyzetet, viszont a másik kapunál Dibusz bravúrjaira volt szükség ahhoz, hogy ne legyen súlyosabb a vereség. A közönség hetvenöt percig a felhívásoknak megfelelően tolerálta kedvenceik pontatlanságát, a hajrában azonban már egyre gyakrabban elhangzott a füttyszó, s többen az utolsó percekben a kijárat felé vették az irányt.

Mégis beszámolhatunk „magyar” sikerről, hiszen az Európa-ligában a Freiburg Sallai Roland két találatával tudta kiharcolni a hosszabbítást a Lensszel szemben, és végül jobbnak bizonyult a francia csapatnál. Izgalmasan alakult a Qarabağ–Braga találkozó, ahol a portugálok a rendes játékidőben ledolgozták hátrányukat, ám a hosszabbítást az azeri csapat bírta jobban. Még drámaibb volt a helyzet Rómában, ahol a „farkasok” csak a büntetők jobb értékesítésével ejtették ki a Feyenordot. A Konferencia Liga legnagyobb meglepetését a zágrábi Dinamo okozta, hiszen meg tudta őrizni minimális előnyét a Betisszel szemben, de arra sem sokan számítottak, hogy a belga Royale Union idegenben győzi le és ejti ki a Frankfurtot.

Eredmények, Európa-liga: Roma–Feyenord 1:1 (összesítésben 2:2, büntetőkkel 4:2), Sparta (P)–Galatasaray 4:1 (6:4), Marseille–Sahtar (D) 3:1 (5:3), Sporting–Young Boys 1:1 (4:2), Rennes–Milan 3:2 (3:5), Toulouse–Benfica 0:0 (1:2), Qarabağ–Braga 0:2, hosszabbítás után 2:3 (6:5), Freiburg–Lens 2:2, hosszabbítás után 3:2 (3:2).

Konferencia Liga: Legia–Molde 0:3 (2:6), Ferencváros–Olimpiakosz 0:1 (0:2), Frankfurt–Royale Union 1:2 (3:4), Slovan (B)–Sturm 0:1 (1:5), Glimt–Ajax 1:1, hosszabbítás után 1:2 (3:4), Dinamo (Z)–Betis 1:1 (2:1), Ludogorec–Servette 0:1 (0:1).
Olasz bajnokság: Torino–Lazio 0:2.

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

Az Európa- és a Konferencia Liga pénteki nyoni sorsolásán a csoportgyőztesként automatikusan a legjobb 16 közé jutott csapatokat sorsolták össze a csütörtök este véget ért párharcok továbbjutóival, amelyek a nyolcaddöntőt otthon kezdhetik. A párharcok első mérkőzéseit március 7-én, a visszavágókat pedig március 14-én játsszák. A döntőre május 22-én Dublinban, illetve május 29-én Athénban kerül sor.

A nyolcaddöntő párosítása, Európa-liga: Sparta (cseh)–Liverpool (angol), Marseille (francia)–Villarreal (spanyol), Roma (olasz)–Brighton (angol), Benfica (portugál)–Glasgow Rangers (skót), Freiburg (német)–West Ham (angol) Sporting (portugál)–Atalanta (olasz), Milan (olasz)–Slavia (cseh), Qarabağ (azeri)–Bayer Leverkusen (német).

Konferencia Liga: Servette FC (svájci)–Viktoria (cseh), Ajax (holland)–Aston Villa (angol), Molde (norvég)–Club Brugge (belga), Royale Union Saint-Gilloise (belga)–Fenerbahçe (török), Dinamo (horvát)–PAOK (görög), Sturm (osztrák)–Lille (francia), Makkabi (H) (izraeli)–Fiorentina (olasz), Olimpiakosz (görög)–Makkabi (T.-A.) (izraeli).

 

Nyitókép: A Ferencváros teljesen veszélytelen volt a görög kapu előtt (Fotó: MTI)