2024. május 9., csütörtök

A vén és az ifjonc

Nem volt könnyű helyzetben Francesco Calzona, a Napoli hétfőn kinevezett vezetőedzője, hiszen mindössze két napja volt felkészíteni csapatát a Barcelona elleni nyolcaddöntős BL-mérkőzésre. A találkozó láttán elmondható, hogy ez nem is sikerült tökéletesen, hiszen a szünetig a katalánok akarata érvényesült, egy kis szerencsével Robert Lewandowski, İlkay Gündoğan és Lamine Yamal is megszerezhette volna a vezetést a katalánoknak. Utóbbi egyébként a mérkőzés egyik legjobbja volt, ráadásul mindössze 16 évesen és 223 naposan csillogtatta tudását, nála fiatalabb játékos még nem lépett pályára az első számú európai kupasorozat kieséses időszakában.

A második játékrészben egy viszonylag csendesebb periódust követően Lewandowski második nagy helyzetét már gólra váltotta. A mintegy ötvenezer ember által buzdított olaszok ezt követően összekapták magukat, és a hajrára fordulva Victor Osimhen kiegyenlített. Az utolsó negyedórában az eredmény nem változott, így a döntés a barcelonai visszavágóra marad.

Rekordról a Porto–Arsenal találkozó esetében is beszélhetünk. Pepe, a portugálok hátvédje ugyanis 40 évesen és 360 naposan a BL egyenes kieséses szakaszának legidősebb mezőnyjátékosa lett. Az esélyesebb angolok csak a szögletek után tudtak veszélyt jelenteni a hazai kapura. A találkozón jobbára a mezőnyben folyt a játék, kevés igazi helyzet alakult ki. Amikor már sokan elkönyvelték a gól nélküli döntetlent, Galeno a 94. percben látványos gólt lőtt, így a portugálok minimális előnnyel utazhatnak Londonba.

Az angol bajnokságban kiesés elől menekülő Luton igencsak ráijesztett a Liverpoolra, hiszen a Vörösök az első félidőben hátrányba kerültek. A második játékrészben helyreállt a világ rendje, és Jürgen Klopp tanítványai négy gólt szerezve végül fölényes győzelmet arattak.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések: Napoli–Barcelona 1:1, Porto–Arsenal 1:0. Angol bajnokság: Liverpool–Luton 4:1. Az élmezőny: Liverpool 60, Manchester City 56, Arsenal 55 pont stb.

ALVESNEK NÉGY ÉS FÉL ÉV?
Bűnösnek találták a szexuális zaklatással vádolt Dani Alvest, a Barcelona volt labdarúgóját. Az ítéletet csütörtökön hirdették ki egy spanyol bíróságon, a brazil futballista négy és fél év börtönbüntetést kapott. A tavaly január óta előzetes letartóztatásban lévő, 40 éves Alves tagadta bűnösségét, és még fellebbezhet a döntés ellen.

A spanyol sajtó korábbi beszámolója szerint az ügyészség kilencéves börtönbüntetést kért a vádlottra. A vád szerint a labdarúgó 2022. december 31-én egy barcelonai szórakozóhelyen zaklatott egy nőt, akinek a feljelentése nyomán vették őrizetbe.

Alves a futballtörténet egyik legeredményesebb futballistája, 43 trófea fűződik a nevéhez. Klubcsapataival többek között hatszoros spanyol, kétszeres francia és egyszeres olasz bajnok, háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, kétszer az UEFA-kupát és négyszer az európai szuperkupát. Kétszeres Konföderációs Kupa-győztes a brazil válogatottal, amellyel a Copa Américát is kétszer nyerte meg, emellett olimpiai bajnoknak is vallhatja magát.

 

Nyitókép: Galeno előbb sasszézott egyet az Arsenal tizenhatosa előtt, majd bombagólt lőtt