2024. május 20., hétfő

A csoda, a derbi, a kiütés és az elégedett edző

A magyar labdarúgó-közvélemény nehezen tér magához a péntek este látottaktól, amikor is a Zalaegerszeg vert helyzetből a szerencsét sem nélkülözve megfordította a Paks elleni találkozót. A mérkőzést így látta a mindössze 19 éves Gruber Zsombor, aki a zalaiak első találatát szerezte: „Talán még a Puskás Akadémiával az őszi, Ferencváros elleni magyarkupa-találkozót tudnám ehhez hasonlítani, az is eléggé őrült volt. Pakson a szünetben, kétgólos hátrányban nem éreztem, hogy nyerhetünk, aztán a fordulás után gyorsan betaláltam, de rögvest kaptunk is egyet. Márton Gábor vezetőedző nagyszerűen cserélt, jött az áttörés, és megnyertük a mérkőzést. Az egész csapatot ki kell emelni, de tény, a cserék remekül szálltak be. Ami a harmadik gólunkat illeti, észleltük, hogy Antonio Mance megindult, de nem láttuk, hogy pattant át a labda Szappanos Péteren. Először azt hittük, hogy a hasa alatt csúszott át. Aztán azért izgultunk, hogy Mance előtt ne guruljon ki, vagy ne pattanjon fel megint a labda, ám berúgta az üres kapuba. Ami a győztes gólt illeti, Yohan Croizet lövése után szerintem bedobásra ment volna a labda, de megpattant, elég furcsán pörgött, valahogy bement.”

Mondhatni, a zalaiak rá is szolgáltak egy kis szerencsére, hiszen az őszi szezonban több mérkőzést számukra bosszantó módon az utolsó percekben veszítettek el. Szombaton Gruberék a Kecskemétet fogadják, s minden esélyük megvan arra, hogy folytassák tavaszi veretlenségi sorozatukat.

A hétvége minden bizonnyal legjobban várt találkozója az Újpest–Ferencváros derbi lesz. A liláknak lenne miért visszavágniuk, hiszen a legutóbbi 14 bajnoki mérkőzésükön vereséget szenvedtek az ősi riválistól. Újpesti berkekben sokan Mészöly Géza érkezésétől várják a szomorú sorozat megtörését, ugyanakkor számukra is figyelmeztető volt a Kecskeméttől elszenvedett vereség, amely világosan jelezte, az új szakvezetőnek még sok dolga lesz a csapatával. A lilák esélyeit valamelyest növeli, hogy a Fradira ma este komoly erőpróba vár, így kétségkívül a Mészöly-legények kezdik majd frissebben a rangadót.

Ellentétes előjelekkel várják a csapatok a Debrecen–Puskás Akadémia találkozót. A Loki a Ferencváros után a Fehérvártól is kikapott a múlt hétvégén, míg a felcsútiak a Kisvárda idegenbeli legyőzését követően hazai pályán szabályosan kiütötték az MTK-t. Hornyák Zsolt, a Puskás vezetőedzője így emlékezett a vasárnapi találkozóra: „Gyorsaság és türelem kellett ehhez, és persze több jó egyéni teljesítmény, különösen Komáromi György játszott nagyszerűen. Lefociztuk az ellenfelet, megtaláltuk a gyenge pontjait, ezzel együtt szerényen kezeljük ezt a győzelmet. Ugyanakkor büszke vagyok, mert kimondottan nehéz ellenfelet vertünk meg.”

A Debrecennél nagyon bíznak abban, hogy szombaton visszatérhetnek a győzelmi ösvényre, már csak azért is, mert a téli átigazolási idényben komoly összegeket költöttek erősítésre, és előzetesen többen úgy vélték, a hajdúsági csapat akár a bronzéremre is esélyes lehet a szezon végén. Ehhez azonban mindenképpen le kellene győzniük a felcsútiakat.

Érdekes lehet a Diósgyőr–Fehérvár találkozó is. A miskolciaknak a Ferencváros elleni találkozó elhalasztása miatt két hetük volt, hogy rendezzék soraikat. Rájuk is fért a pihenő, hiszen az eddigi három tavaszi találkozón mindössze egy pontot szereztek. A székesfehérváriak viszont önbizalommal telve érkeznek az összecsapásra, mivel egy hete fontos morálnövelő találkozón győzték le a Debrecent. Bartosz Grzelak, a Fehérvár vezetőedzője nem is rejtette véka alá örömét: „Remek ellenféllel találkoztunk, amely nagy önbizalommal játszott. Amikor a Debrecen nyomást gyakorolt ránk, lassúak voltunk, és bár próbáltunk ezen a második félidőre változtatni, továbbra is azt éreztem, hogy lassú a csapat. Büszke vagyok arra, hogy mindegy, kit állítunk be a csapatba, érti a játékunkat. Ez az egyik legnagyobb győzelmem, amióta a Vidi vezetőedzője vagyok! Ma úgy tudtunk nyerni, hogy nem a legjobb teljesítményünket nyújtottuk, ami óriási dolog a labdarúgásban.” Ha nem is mindig szemet kápráztató játékkal, de a székesfehérváriak sorozatban három találkozót tudtak nyerni. Kérdés, folytatódik-e jó sorozatuk, és közelebb tudnak-e kerülni a Paks–Ferencváros duóhoz…

A hétvége programja, péntek: MTK–Mezőkövesd (20.00). Szombat: Zalaegerszeg–Kecskemét (12.30), Diósgyőr–Fehérvár (15.00), Debrecen–Puskás Akadémia (17.30). Vasárnap: Kisvárda–Paks (15.00), Újpest–Ferencváros (17.30)