2024. május 9., csütörtök

A házigazdával egy csoportban

Szombaton este Hamburgban kisorsolták a jövő évi Európa-bajnokság csoportbeosztását. A magyar válogatott az A jelű kvartettbe kapott besorolást, ahol rajta kívül a tornának otthont adó Németország, valamint Svájc és Skócia szerepel. A szerb válogatott a C jelű csoportban szerepel majd, ellenfelei Anglia, Dánia és Szlovénia lesznek. Minden csoportból az első két helyezett, valamint a legjobb négy csoportharmadik jut be a nyolcaddöntőbe. A sorsolás szeszélye folytán ezúttal is kialakult egy „halálcsoport”, a B csoportban ugyanis Spanyolország mellett helyet kapott a címvédő Olaszország, a világbajnoki bronzérmes Horvátország, illetve Albánia is.

Az UEFA 331 millió eurót oszt szét a részt vevő csapatok között. A kijutott válogatottak már a részvételért 9,25 millió eurót kapnak, a csoportmérkőzéseken a győzelemért további 1 millió, döntetlenért pedig 500 ezer euró jár. A nyolcaddöntő résztvevői további 1,5 millió eurót, a negyeddöntőbe jutott csapatok pedig újabb 2,5 milliót kapnak. A legjobb négy közé jutást 4 millió euróval honorálják, a finálé vesztese 5 millió euróval vigasztalódhat, míg az Európa-bajnok jutalma a serleg mellett további 8 millió.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása, A csoport: Németország, Skócia, Magyarország, Svájc. B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia. C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia. D csoport: Hollandia, Ausztria, Franciaország, illetve a Lengyelország, Wales, Finnország, Észtország négyes pótselejtezőiből győztesen kikerülő csapat. E csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, illetve az Izrael, Bosznia-Hercegovina, Izland, Ukrajna négyes pótselejtezőiből győztesen kikerülő csapat. F csoport: Törökország, Portugália, Csehország, illetve a Görögország, Grúzia, Kazahsztán, Luxemburg négyes pótselejtezőiből győztesen kikerülő csapat.

Nyitókép: Álmodozni lehet: Marco Rossi magyar szövetségi kapitány és az Eb-serleg az Elbphilharmonie épületében (Fotó: MTI)