2024. május 8., szerda

A csalódott mesterlövész

Az elmúlt forduló kétségkívül legizgalmasabb találkozója a Fehérvár–Kecskemét mérkőzés volt, amelyen hat gól született, és végül a csapatok megosztoztak a pontokon. Érdekesség, hogy a székesfehérváriakat erősítő fiatal Katona Mátyás első alkalommal lőtt mesterhármast az élvonalban, mégis alig tudta leplezni csalódottságát a mérkőzés értékelésénél: „Az első félidőben sok hibával játszott mind a két csapat, fizikális játék volt. A második félidőben a mi akaratunk érvényesült, meg is rúgtuk a második gólt, kezünkben volt a meccs, szépen játszottunk, még helyzeteket is kialakítottunk. Aztán egyik pillanatról a másikra visszaálltunk, visszaadtuk a kezdeményezést a Kecskemétnek, amiben elég jó, az látszik, szépen kihasználta a mi botlásainkat. Csalódottak vagyunk, sokat lehet ebből tanulni. Ami pozitívum, hogy sikerült legalább a végén egyenlíteni.”

Ugyanakkor a Kecskemétnél sem elégedettek teljesen. Ami érthető is, hiszen ritkán fordul elő, hogy egy csapat idegenben három gólt lő, mégsem nyer. Szendrei Ákos két és fél év elteltével volt újra eredményes a NB I.-ben, így ő társainál érthető módon boldogabban foglalta össze gondolatait: „Meg kellett volna nyernünk a találkozót. Ám boldog vagyok, hogy Nagy Olivér és én is gólt rúgtunk. Jó lett volna még egyet a végén, de nem vagyok elégedetlen, örülök, hogy ki tudtuk hozni ezt az egy pontot belőle.”

Szombaton mindkét csapat megszerezheti a hőn áhított három pontot. A Kecskemétnek lesz könnyebb dolga, hiszen az MTK-t fogadja, amely a bajnokság erős kezdése után visszaesett. A Fehérvárra viszont komoly próbatétel vár, mivel a megyei rangadón a Puskás Akadémiát fogadja, amely vasárnap döntetlenre mérkőzött a Ferencvárossal.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a listavezető hullámvölgybe került, az elmúlt három fordulóban nyeretlen maradt. Ilyesmihez nincsenek hozzászokva az Üllői úton, és erre Dejan Stanković vezetőedző is utalt a felcsúti találkozót értékelő nyilatkozatában: „Az első félidőben maximálisan kontrolláltuk a mérkőzést, megfelelő nyomást helyeztünk az ellenfélre, és gólt is szereztünk. Muszáj azonban a meccs vége felé is hasonlóan fókuszálnunk, és ha megvannak a lehetőségeink, akkor be kell biztosítani a győzelmet. Ma két pontot elveszítettünk, miután a második félidőben tizenkét–tizenöt percig nem volt miénk a kontroll. A meccs többi részében az történt a pályán, amit elvárunk. Egy-egy után az ellenfél minden támadásépítésünket apró faultokkal tördelte, ez nyilván a taktika része volt, a Puskás Akadémia védelme rendezetten és kompakt módon a tizenhatos előtt helyezkedett el. Az utóbbi három meccsen összesen nyolc pontot veszítettünk, ez a Ferencváros számára igen megrázó. Ezen mindenképpen javítanunk kell.”

A javításra vasárnap este a Mezőkövesd ellen lesz alkalom. Látszólag könnyű ellenfélnek tűnnek a kövesdiek, ám a múltban már többször is megtréfálták a zöld-fehéreket a Groupama Arénában, így nem lehet előre odaadni a három pontot a címvédőnek. Javításra lenne ok az Újpestnél is, amely sorozatban négy bajnokit is elvesztett, legutóbb ráadásul pont Mezőkövesden szaladt bele egy nagy pofonba. A találkozó után Nebojša Vignjević vezetőedző elnézést kért a lilák szurkolóitól. „Az első perctől kezdve nem néztünk ki jól, nem küzdöttek a játékosok egymásért, és nem harcoltak a klubért sem. Gyorsabban játszottunk, nem kerültünk közelebb a hazaiak kapujához, akik 2:0-s vezetés után kissé hátrább húzódva kontrára rendezkedtek be. Tehették, mert ehhez olyan kiváló játékosaik vannak, mint például Dražić, Molnár vagy Cseri.”

Más kérdés, hogy a lilák híveinek nem bocsánatkérésre van szükségük, hanem arra, hogy kedvenceik végre magukra találjanak, és olyan teljesítménnyel rukkoljanak elő, mint amit a bajnokság elején megszoktak tőlük. Ehhez keresve sem találtak volna nehezebb ellenfelet, mint a Paks, amely a címvédő bukdácsolásának köszönhetően jelenleg vezeti az élvonal pontvadászatát.

A hétvége programja, szombat: Kecskemét–MTK (13.00), Fehérvár–Puskás Akadémia (15.30), Kisvárda–Debrecen (19.30). Vasárnap: Újpest–Paks (12.45), Diósgyőr–Zalaegerszeg (15.15), Ferencváros–Mezőkövesd (17.45).