2024. május 9., csütörtök

Búcsú Európától

A Crvena zvezda vereséget szenvedett a Young Boys otthonában a Bajnokok Ligája keddi játéknapján, így a belgrádi együttes az utolsó forduló eredményétől függetlenül a G csoport negyedik helyén zár, ami egyben azt is jelenti, hogy búcsúzik az európai kupaporondtól.

A fővárosiak már a meccs elején remek akciókat dolgoztak ki, Bukari egy, Ndiaye két százszázalékos helyzetben is hibázott, ráadásul Kosta Nedeljković 8. percben szerzett öngóljával a svájciak jutottak vezetéshez: Benito lövését Glazer még hárította, a labda azonban a szerb játékosról a hálóba pattant.

A vendégeknek a folytatásban is megvoltak a lehetőségeik, ezekkel azonban nem tudtak élni, amit a Young Boys Blum találatával már a 29. percben meg is büntetett. A második félidőben Barak Bahar több cserét is eszközölt, a frissítés azonban nem hozott eredményt, a jól kidolgozott támadások végén a svájci kapu rendre érintetlen maradt.

A piros-fehérek hazai pályán december 13-án az eddig százszázalékos mérlegű Manchester City ellen zárják a BL-szereplést. Az angolok a keddi fordulóban a Leipzig ellen rangadót nyertek, és biztosították helyüket a kieséses szakaszban. A City mellett ez még kilenc csapatnak sikerült az utolsó csoportkör előtt – a Real Madrid, a Barcelona, az Atlético Madrid, a Real Sociedad, a Bayern München, a Leipzig, a dortmundi Borussia, az Inter és a Lazio már biztos ott lesz a nyolcaddöntőben.

És akkor egy kis statisztika: Diego Simeone 100. BL-mérkőzésén ült edzőként az Atlético Madrid kispadján szerda este. Az argentin szakember a 12. edző a sorozat históriájában, aki elérte ezt a mérföldkövet, és csupán a harmadik, aki ugyanazzal az együttessel lett „százados”.

Korábban Alex Ferguson (190 BL-mérkőzés a Manchester Uniteddel) és Arsène Wenger (177, Arsenal) jutott el idáig. Simeone irányításával az Atlético a 100 találkozóból 48-szor nyert, 27-szer döntetlent játszott és 25-ször veszített. A címvédő Manchester City története során először győzött úgy BL-találkozón, hogy a félidőben még kétgólos hátrányban volt. A City norvég sztárcsatárának, a három hazai találatból az elsőt jegyző Erling Haalandnak a lipcsei együttes az első számú áldozata: valamennyi eddigi találkozójukat tekintve a szerda esti gólja immár a 12. volt a német együttes ellen. Haaland jelenleg 40. szezonbeli BL-góljánál tart, amelyet mindössze 35 meccsen ért el.

A Barcelona és a Porto összecsapásából a vendégeknél szereplő veterán védőjátékos, Pepe 40 évesen és 275 naposan bekerült a BL történetének öt legkorosabbja közé, az előtte levő négy játékos mindegyike kapus.

Eredmények, 5. forduló, E csoport: Lazio–Celtic 2:0, Feyenoord–Atlético 1:3. Az állás: Atlético 11, Lazio 10, Feyenoord 6, Celtic 1 pont. F csoport: PSG–Newcastle 1:1, Milan–Borussia (D) 1:3. Az állás: Borussia (D) 10, PSG 7, Newcastle és Milan 5 pont.

G csoport: Manchester City–Leipzig 3:2, Young Boys–Crvena zvezda 2:0. Az állás: Manchester City 15, Leipzig 9, Young Boys 4, Crvena zvezda 1 pont.

H csoport: Sahtar–Antwerpen 1:0, Barcelona–Porto 2:1. Az állás: Barcelona 12, Porto és Sahtar 9, Antwerpen 0 pont.

 

Nyitókép: Benito végleg eltemette a Zvezda reményeit (Fotó: Beta/AP)