2024. május 19., vasárnap
MAGYAR LABDARÚGÁS

Téttel bíró örökrangadó

A lapzárta után véget ért Paks–Debrecen és Ferencváros–Kecskemét találkozók ugyan némileg változtathattak a táblázaton, de ettől függetlenül elmondható, hogy szombaton komoly téttel bíró mérkőzés lesz az MTK–Ferencváros örökrangadó, hiszen annak győztese jó eséllyel legalább egy hétig a bajnokság éllovasa lesz. Minkét csapat remek formában van, a kék-fehérek zsinórban négy, a zöld-fehérek pedig három bajnokit nyertek meg. A címvédőnél szinte már megszokott módon az elmúlt hétvégén is Lisztes került a főszerepbe, akinek gólja ezúttal győzelmet ért a Kisvárda ellen.

A Fehérvárnál aligha lehetnek ennyire boldogok. A hét forduló alatt összegyűjtött 5 pont rendkívül kevés egy ilyen lehetőségekkel rendelkező gárdától. A bajokat tetézte Fiola Attila kiállítása a Zalaegerszeg elleni találkozón. A sok vitát kiváltó eset után immár hivatalossá vált, hogy a játékosnak egy bajnokit ki kell hagynia. A klub újjáépítése is akadozva indult meg. Előbb a kupabúcsút követően Juhász Roland, a klub sportigazgatója távozott, majd négy nappal később a helyettese, Szabó Bence is. Ilyen körülmények között nem lesz könnyű dolga a csapatnak a Kisvárda ellen következő bajnokin sem. Már csak azért is, mert Bartosz Grzelak vezetőedző alatt is igencsak inog a kispad, és nem valószínű, hogy egy újabb kudarcot követően folytathatná munkáját.

A Zalaegerszegnek nem sok ideje van kipihenni a nem mindennapi fehérvári találkozót, hiszen pénteken már a Puskás Akadémiát látja vendégül. A klubnál sokallták az idény során bekapott gólokat, s valóban nem vetett túl jó fényt a csapatra, hogy a hét lejátszott találkozón a kapusoknak 18 alkalommal kellett a hálóból kivenniük a labdát. Ezért érthető, hogy a vezetőség új hálóőr után nézett. Dombó Dávid, aki szabadon igazolható volt, jövő nyárig aláírt az együtteshez.

Érdekes kérdés, hogy az utóbbi hetekben hullámvölgybe került Debrecen vissza tud-e térni a rajton mutatott magabiztos játékához. Ugyanezt a kérdést a Kecskemét esetében is feltehetjük, azzal, hogy számukra igencsak rögös út vezet a forma megtalálásához, hiszen a Diósgyőr elleni találkozó cseppet sem tűnik egyszerűnek.

A hétvége programja, péntek: Zalaegerszeg–Puskás Akadémia (20 óra). Szombat: Paks–Mezőkövesd (14.30), MTK–Ferencváros (17), Debrecen–Újpest (19.30). Vasárnap: Fehérvár–Kisvárda (15), Diósgyőr–Kecskemét (17.30).