2024. május 19., vasárnap
NŐI LABDARÚGÁS – NEMZETEK LIGÁJA

Tökéletes szerb rajt

Az idei év szeptemberétől új versenysorozat kezdődött az ókontinens női válogatottjai számára, az UEFA ugyanis a nőknél is elindította a férfiaknál már néhány éve létező Nemzetek Ligája küzdelmeit. Az induló 51 női válogatott az új sorozatban 13 csoportban versenyez, 3 divízióba beosztva.

A szerb és a magyar válogatott is a B ligába kapott besorolást, ahol a szerb együttesnek sikerült sokkal jobban elcsípnie a rajtot. A B divízió 3. csoportjában a szerb hölgyek előbb hátrányból felállva tudták legyőzni a Lengyelországban házigazda Ukrajnát, majd néhány nap múlva Dragiša Zečević kiválasztottjai Ópázován sima, 4:0-s győzelmet arattak a nem túl acélos görög együttes felett. Az 1. csoportban érdekelt magyar nemzeti együttesnek már nem sikerült ilyen jól a bemutatkozás, a piros mezesek első meccsükön a ferencvárosi Fenyvesi Evelin góljával 1:1-es döntetlent harcoltak ki Albániában, majd kedden este az Új Hidegkúti Nándor Stadionban négygólos vereséget szenvedtek a vb-résztvevő Írországtól.

Jelenet a vendéggyőzelemmel záruló magyar–ír mérkőzésről (Fotó: MTI)

Jelenet a vendéggyőzelemmel záruló magyar–ír mérkőzésről (Fotó: MTI)

A friss világbajnok spanyol válogatott is jól kezdte az új sorozatot, az A divízió nyitányán győzött a vb-bronzérmes svédek otthonában, azt követően pedig hazai környezetben rúgtak egy ötöst a svájciaknak. Az idei világbajnokság másik döntőse, Anglia már nem volt ennyire acélos a rajton. A szigetországiak ugyan előbb megnyerték a skótok elleni brit derbit, de azt követően egy bírói ráadásban kapott gól miatt vereséget szenvedtek Hollandiában. A szerb női Szuperligában szereplő magyarkanizsai klub is érintett volt a Nemzetek Ligája első két játéknapján, a Tisza-partiak ugyanis három játékost is adtak a C ligában induló montenegrói válogatottnak, akik közül Maja Šaranović végigjátszotta a Feröer szigetek és az Azerbajdzsán elleni találkozót.

A lebonyolítás módja a nőknél is hasonló a Nemzetek Ligájában, mint a férfiaknál: az A divízió négy csoportjának győztese harcol majd a NL győztesének járó serlegért, a B és a C liga csoportjainak első helyezettjei pedig egy osztállyal feljebb lépnek majd. Az A és a B divízió csoportutolsói kiesnek az adott osztályból, és a következő kiírást már alacsonyabb osztályban kezdik el.

Nyitókép: Jelenet a vendéggyőzelemmel záruló magyar–ír mérkőzésről (Fotó: MTI)