2024. május 19., vasárnap
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Katalán ponthullajtás a szigeten

Másodszor hagyott ott a pályán pontokat a spanyol bajnokságban éllovas Barcelona, a címvédő a hétközi forduló keretében csupán 2:2-es döntetlenre volt képes a Mallorca otthonában. A nem túl jó állapotban lévő, vizes talajon a házigazda korán szerezte meg a vezetést, egy könnyelmű barcelonai labdaeladás után Muriqi talált be (8.), az előny pedig a félidő hajrájáig kitartott, ekkor Raphinha lőtte ki húsz méterről a bal alsót (41.). A pihenőre mégis a hazai gárda ment el jobb szájízzel, egy kapuskirúgás után Muriqi fejes csúsztatással ugrasztotta ki Pratsot, aki finoman elpöckölt a kifutó Ter Stegen mellett (45+3.). A térfélcsere után fél óráig volt esély a bravúrra, de a nagy fölényben focizó katalánok megmentették a bőrüket, igaz, csak felemásan: szép tiki-taka összjáték végén López helyezte a bal alsóba Raphinha lapos passzát (75.), többre viszont már nem futotta a vendégek erejéből.

A szerb Matija Nastasić (háttal) a mallorcai védelem egyik kulcsembere volt (Fotó: Beta/AP)

A szerb Matija Nastasić (háttal) a mallorcai védelem egyik kulcsembere volt (Fotó: Beta/AP)

A másik kedd esti találkozón első komoly szezonbeli győzelmét írta be a Sevilla, amely a három vereséggel nyitott idény után sorozatban harmadszor szerzett pontot és másodszor nyert, ráadásul lélektani különbséggel, 5:1-re, a gólokon en-Nesziri, Lukebakio, Suso, Lamela és Salas osztozott.

Az olasz Serie A-ban Juventus Milik második félidei találatával legyűrte a Leccét, ezzel javította a hétvégi, Sassuolo otthonában elszenvedett lebőgést. Angliában és Németországban kupameccseket rendeztek, továbbjutott többek között a Manchester United, illetve a Bayern.

Angol ligakupa, 1/16: Bradford–Middlesbrough 0:2, Exeter–Luton 1:0, Ipswich–Wolverhampton 3:2, Mansfield–Peterborough 2:2, tizenegyesekkel 3:1, Port Vale–Sutton 2:1, Salford–Burnley 0:4, Manchester United–Crystal Palace 3:0. Francia bajnokság, 6. forduló: Lille–Reims 1:2. Az élcsoport: Brest 13, Nice 12, PSG és Monaco 11 pont stb. Német kupa, 1/32: Münster–Bayern 0:4. Olasz bajnokság, 6. forduló: Juventus–Lecce 1:0. Az élcsoport: Inter (–1) 15, Juventus 13, Milan (–1) 12 pont stb. Spanyol bajnokság, 7. forduló: Sevilla–Almería 5:1, Mallorca–Barcelona 2:2. Az élcsoport: Barcelona 17, Girona (–1) 16, Real Madrid (–1) 15 pont stb.

A címvédő kanadaiak kijutottak az olimpiára

A kanadai női labdarúgó-válogatott biztosította helyét a jövő évi párizsi olimpián. A kanadaiak – akik a tokiói ötkarikás játékok fináléjában a svédeket tizenegyesekkel győzték el – a pénteki idegenbeli 2:0-s sikert követően kedden 2:1-re verték Jamaica nemzeti csapatát az észak- és közép-amerikai olimpiai selejtezősorozat rájátszásában, ezzel szerezték meg párizsi repülőjegyüket. A 12 csapatos női olimpiai futballtornára már korábban indulási jogot szerzett a legutóbb bronzérmes amerikai válogatott is.

Európából eddig csupán a rendező franciák részvétele biztos. A kontinensről az idén debütáló női Nemzetek Ligája első két helyezettje utazhat majd az ötkarikás játékokra.

Nyitókép: A szerb Matija Nastasić (háttal) a mallorcai védelem egyik kulcsembere volt (Fotó: Beta/AP)