2024. május 19., vasárnap
FOCIMIX

Nagelsmann az új német kapitány

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Julian Nagelsmannt nevezték ki a német válogatott szövetségi kapitányának. A német szövetség bejelentése szerint a Hansi Flicket váltó 36 esztendős szakember a jövő évi németországi Európa-bajnokság végéig irányítja a Nationalelfet.

Az előző kapitányt, Hansi Flicket szeptember 10-én küldték el – ő az első német szakvezető, akit menesztettek –, miután csapata 4:1-re kikapott Japántól odahaza felkészülési mérkőzésen, így 38 év után sorozatban háromszor szenvedett vereséget, és a legutóbbi 17 összecsapásából csak négyet nyert meg. Később a vb-ezüstérmes franciák ellen egyszeri beugróként Rudi Völler csapatigazgató ült le a válogatott kispadjára.

Nagelsmannt márciusban menesztette a Bayern München, ennek ellenére 2026-ig még él a szerződése a bajorokkal, de a klub valószínűleg érdekelt a megállapodás felbontásában, emellett korábban Flicket is elengedte a DFB-hez. A német válogatott október 9-én kétmeccses amerikai túrára indul, már az új szakvezetővel, aki 1926 óta a legfiatalabb német szövetségi kapitány. Csaknem 100 évvel ezelőtt a 34 éves Otto Nerzet nevezték ki a Nationalelf élére.

Julian Nagelsmann csaknem száz év óta a legfiatalabb szövetségi kapitány a Nationalelf élén (Fotó: FC Bayern München)

Julian Nagelsmann csaknem száz év óta a legfiatalabb szövetségi kapitány a Nationalelf élén (Fotó: FC Bayern München)

Cristiano Ronaldo világcsúcsa

Az első játékos lett a futballtörténelemben Cristiano Ronaldo, aki klubcsapataiban és a válogatottban együttvéve ezer olyan mérkőzést játszott, amelyen veretlen maradt – jelentette be az IFFHS. A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet összegzése szerint a sajátos mérföldkövet jelentő világcsúcsot a 38 éves portugál csatárklasszis azon a meccsen érte el, amelyet jelenlegi együttese, a szaúd-arábiai al-Nasszr vívott és nyert meg 2:0-ra az iráni Perszepolisszal szemben, az ázsiai Bajnokok Ligája csoportkörének hétközi nyitófordulójában. A sikerrel Ronaldo 224 döntetlen mellett immár 776 győztes találkozót számlál, eddigi összmérlegén pedig mindössze 182 vesztes mérkőzés szerepel.

Gazdag újabb rekordja

A Gazdag Dániellel felálló Philadelphia Union biztosította helyét a rájátszásban az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban (MLS). Az MLS alapszakaszának legutóbbi játéknapján a magyar válogatott futballista szezonbeli 11. sikeres büntetőjével a 97. percben mentett pontot csapatának a Charlotte otthonában, a 2:2-es végeredménynek köszönhetően pedig az előző idényben nagydöntős Union egymást követő hatodik szezonjában lesz ott a playoffban.

Gazdag már a legutóbbi fordulóban értékesített tizenegyesével MLS-rekordot ért el: korábban senki sem lőtt egy idényen belül 10 gólt büntetőből. Most pedig, ahogy a liga hivatalos Twitter-csatornáján olvasható, egy újabb csúcsot írt át, ugyanis MLS-karrierje során már a 19. büntetőjét is sikeresen hajtotta végre, amivel Nicolás Lodeiro rekordját adta át a múltnak.