2024. április 30., kedd

Rangadó Milánóban – egymás ellen a két legsikeresebb csapat

A Bajnokok Ligája történetének két legsikeresebb futballcsapata, a Milan és a Barcelona találkozik egymással a nyolcaddöntő mai slágermérkőzésén. A BL 1993-as bevezetése óta mindkét gárda három alkalommal bizonyult a legjobbnak a sorozatban, az olasz együttes legutóbb 2007-ben, míg a katalán alakulat 2011-ben emelhette magasba a győztest megillető trófeát.

A két alakulat az elmúlt években többször is összecsapott: tavaly a negyeddöntő első felvonásán Milánóban gól nélküli döntetlen született, majd a visszavágón Lionel Messi duplájára, valamint Andrés Iniesta góljára csak Antonio Nocerino tudott válaszolni. Tavalyelőtt a csoportkörben előbb Barcelonában játszottak egymással 2:2-es döntetlent a csapatok, majd a lombardiai városban 3:2-re diadalmaskodott a katalán sztáregyüttes. A 2006-os elődöntős párharc szintén a Barca továbbjutásával zárult.

A Milan a legutóbbi hét, Barcelona elleni összecsapásán nyeretlen maradt, legutóbb 2004-ben a csoportkörben győzte le spanyol riválisát. Az akkori csapatból már csak Massimo Ambrosini maradt meg. Hazája bajnokságában mindkét gárda eredményesen futballozik, a Barcelona listavezetőként szombaton a Granada stadionjában diadalmaskodott, a legutóbbi négy Aranylabda-szavazáson győztes Lionel Messi pedig pályafutása 300. és 301. gólját is megszerezte gránátvörös-kék mezben. A Milan még pénteken a Parma együttesét győzte le, így hét forduló óta veretlen a Serie A-ban. A piros-feketéknél a bajnokságban ugyanakkor a legutóbbi három összecsapáson egyedül a Manchester Citytől igazolt Mario Balotelli volt eredményes, ő azonban nem léphet pályára a BL-ben, mivel az angol csapat színeiben ebben a szezonban ezt már megtette.

A mai másik mérkőzésen a jelentősen megerősödött török Galatasaray fogadja a 2011-ben elődöntős Schalke együttesét. A hazaiak középpályáján a januárban igazolt holland világbajnoki ezüstérmes Wesley Sneijder irányít majd, s egyik feladata a tavaly a Chelsea-vel BL-győztes – szintén a múlt hónapban szerződtetett – elefántcsontparti Didier Drogba helyzetbe hozása lesz. A gelsenkircheni vendégekre vélhetően nem vár könnyű feladat, a világsztárok mellett ugyanis olyan neves játékosok futnak majd ki a pályára a Galatasaray kezdőcsapatában, mint a brazil Felipe Melo, a 23-szoros török válogatott Burat Yilmaz, vagy az elefántcsontparti nemzeti tizenegyben 74-szer szerepelt Emmanuel Eboué.

A németek leginkább a szemsérüléséből felépült holland válogatott csatárukban, Klaas-Jan Huntelaarban bízhatnak. Hiányát nagyon megérezte a Schalke, amely egyébként sem szerepel otthon jól, a német bajnokságban a legutóbbi 11 mérkőzéséből csupán egyet tudott megnyerni. Jens Keller vezetőedző gondban lehet a csapat összeállításakor, fél tucat játékosa, köztük a holland Ibrahim Affelay, a román Ciprian Marica és a görög Kiriakosz Papadopulosz ugyanis nem fogható hadra.

Milan–Barcelona

Helyszín: Milánó, Giuseppe Meazza Stadion (82 995 néző)

Kezdés: 20.45 (RTS1, HRT2)

Játékvezető: Craig Thomson (Skócia)

A várható kezdőcsapatok, Milan: Abbiati – Abate, Zapata, Mexes, De Sciglio – Montolivo, Ambrosini, Nocerino – Boateng, Pazzini, El Shaarawy.

Barcelona: Valdes – Alves, Pique, Puyol, Alba – Xavi, Busquets, Fabregas – Pedro, Messi, Iniesta.