2024. május 9., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Haifa megkeverte a lapokat!

Ha a zágrábi Dinamo Chelsea elleni első körös sikerét nagyon korán a csoportkör lehető legnagyobb meglepetésének neveztük, akkor be kell ismernünk, hogy ha nem is tévedtünk, legalábbis újra kell gondolnunk ezt a címet. Az izraeli Haifában ugyanis a helyi bajnok Makkabi ugyanekkora fegyvertényt hajtott végre, amikor legyőzte a Juventust, ami után nagyon nagy az esélye annak, hogy az Öreg Hölgy ki fogja hagyni a torna egyenes kieséses szakaszát. A kedd esti találkozón az izraeli gárda egyenrangú ellenfele volt a Zebráknak, és az első félidőben duplázó – előbb fejessel (7.), majd jól helyezett lövéssel (42.) betaláló – Omer Atzili lett a történelmi siker hőse.

A játéknapon egyébként sok váratlan eredmény, többségében döntetlenek születtek, a Chelsea viszont fontos diadalt aratott a Milan felett a San Siróban (Jorginho és Aubameyang talált be), nagyot lépve a nyolcaddöntő felé, és a sérült Gulácsi Péter nélkül felálló Leipzig is értékes pontokat hozott haza Glasgow-ból a Celtic elleni vendégszereplésről. Két gigász az említett „ikszekkel” is nyugodt lehetett. A Manchester City Koppenhágából és a Real Madrid Varsóból, a Sahtar – ideiglenesen hazai – pályájáról úgy tért haza, hogy már biztosan ott van a legjobb 16 gárda között.

BL, 4. forduló, E csoport: Milan–Chelsea 0:2, Dinamo (Z)–Salzburg 1:1. A sorrend: Chelsea 7, Salzburg 6, Milan és Dinamo 4 pont. F csoport: Sahtar–Real Madrid 1:1, Celtic–Leipzig 0:2. A sorrend: Real Madrid 10, Leipzig 6, Sahtar 5, Celtic 1 pont. G csoport: København–Manchester City 0:0, Borussia (D)–Sevilla 1:1. A sorrend: Manchester City 10, Borussia 7, Sevilla és København 2 pont. H csoport: PSG–Benfica 1:1, Makkabi (H)–Juventus 2:0. A sorrend: PSG és Benfica 8, Juventus és Makkabi 3 pont.

A Juventusnak nagyon sokba kerülhet a haifai vereség (Fotó: Beta/AP)

A Juventusnak nagyon sokba kerülhet a haifai vereség (Fotó: Beta/AP)

EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA

Budapesti visszavágó

Egy hét leforgása alatt másodszor néz szembe egymással régiónk két meghatározó klubja, a Ferencváros és a Crvena zvezda, az Európa-liga H csoportjának negyedik fordulójában az a tét, hogy a Zöld Sasok érdemi előnnyel vágnak-e neki az utolsó két játéknapnak, vagy pedig teljesen kinyílik a versenyfutás a továbbjutó pozíciókért – ehhez a Trabzonspor Monaco elleni győzelme is hozzájárulhat. Sztanyiszlav Csercseszov fiai Belgrádban csúfos, 4:1-es vereséget szenvedtek, de a Debrecen hétvégi legyőzésével némiképp javítottak a moráljukon, miközben a túloldalon a Zvezda a Fradi legázolása után a Spartacust terítette le.

A magyar kirakatgárda mestere kifejtette, a belgrádinál sokkal jobb játékra lesz szükség ahhoz, hogy csapatának legyen esélye a sikerre, emellett a játékosoknak a motiváltság terén is szintet kell lépniük. „A Zvezda elleni pontokat senki sem adja ajándékba, minden egyes pontért meg kell küzdenünk” – szögezte le az orosz mester. Dibusz Dénes ugyancsak kiemelte, hogy a Groupama Arénában mindenképp jobb teljesítményt kell nyújtaniuk. A hálóőr azt is elárulta, hogy nem számít változásra a Zvezda játékában.

A Konferencia Ligában a Partizan a kölni meglepetésdiadal után Belgrádban csap össze a bundesligás alakulattal, és már egy pontszerzéssel is nagy lépést tehet a továbbjutás felé.