2024. április 30., kedd

Ötödször került Barcelonába a trófea

A Barcelona labdarúgócsapata nyerte meg a 2014/2015-ös Bajnokok Ligáját, miután a szombati fináléban, Berlinben 3:1 arányban legyőzte a Juventust.

Az előzetes várakozások szerint is a katalánok voltak a favoritok, a fogadóirodáknál toronymagas esélyes volt Luis Enrique csapata, és a torinói gárda nem is tudott rácáfolni ezekre a feltételezett erőviszonyokra. Egy-két intenzívebb olasz időszak kivételével a Barcelona irányította a mérkőzést, de nem is volt nehéz dolga, hiszen már a 4. percben megszerezte a vezetést Ivan Rakitić révén – Messi lövését még kiütötte Gianluigi Buffon, a kipattanót pofozta a hálóba a horvát –, így határozottabban, nyugodtabban játszhatott. Egészen az 55. percig kellett várni a második gólra, a jó néhány helyzetet elpuskázó katalánok majdnem ráfizettek pontatlanságukra, Álvaro Morata egyenlített. A Barca magasabb fokozatba kapcsolt, és szűk negyedóra alatt visszaszerezte az előnyt, Luis Suárez talált be. A meccs sok barcás időhúzással tarkított utolsó szakaszában Neymar előbb kezezést követően, majd szabályosan is betalált, így hiába erőlködött a Juve, nem tudott egyenrangú ellenfél lenni, alulmaradt a klubfutball legnagyobb párharcában. Mindkét csapat története nyolcadik BEK/BL-fináléját játszotta, a Barcelona 1992, 2006, 2009 és 2011 után az ötödik trófeát gyűjtötte be, a Juventus rekordot jelentő hatodik alkalommal bukott el.

Nemzetközi sajtó a találkozót követően egyértelmű katalán fölényről beszélt, de szinte mindenhol nagyra értékelték a Juventus teljesítményét is, hiszen az olasz együttestől már az is óriási tettnek számított, hogy eljutott a berlini döntőig. Ugyanígy vélekedett Massimiliano Allegri, a Juve edzője is a finálé után: „Kimagaslóan teljesítettünk a szezonban. A nagyszerű döntőben éppen akkor kaptunk elkerülhető gólt, amikor a legjobban futballoztunk. Megvoltak a lehetőségeink az egyenlítésre, de a Barca támadóhármasával szemben nem lehet eltékozolni ezeket. Nehezen találtuk meg a megfelelő ritmust. A bajnoki cím és az olasz kupa is szép siker, ráadásként pedig a BL-döntő is kiválónak mondható. Mi mást tehettünk volna még?” Nála csalódottabbnak tűnt a francia középpályás, Paul Pogba, aki szerint 1:1-nél elhitték, hogy nyerhetnek: „Amikor egyenlítettünk, azt hittük, nyerni fogunk. De a Barca betalált, mi pedig kissé összeomlottunk. A hajrában próbáltunk egyenlíteni, hiába.”

A győztes fél természetesen majdnem kiugrott a bőréről örömében, kölcsönösen egymást méltatták a játékostársak, talán az év elején Barcelonába érkező Suárez fogalmazta meg legegyszerűbben a hármas siker – bajnoki cím, kupagyőzelem és BL-trófea – kulcsát: „Elértük a célunkat, a csapatszellem és az egységesség jellemzett minket a szezon kezdetétől fogva.” Saját elmondása szerint is könnyekkel küszködött a lefújás után a másik támadó, a brazil Neymar: „Sírtam, mivel eszembe jutott az a sok minden, amin eddigi életemben keresztülmentem. Az, hogy mindig erről álmodtam, és az a sok segítség és erőfeszítés, amit a családomtól kaptam azért, hogy eljussak idáig. Nagyon boldog vagyok, hogy részese lehetek ennek a történetnek.” A csatár a döntőbeli góljával beérte a BL-góllövőlista élén Messit és Cristiano Ronaldót – mindhárman tízszer voltak eredményesek ebben a kiírásban –, amivel kapcsolatban csak egy rövid megjegyzést tett: „Nem állok meg itt!” Korábban még soha nem fordult elő a BL-ben, hogy egy klub két játékosa is élen végezzen a gólszerzők rangsorában.

Bajnokok Ligája-döntő

Berlin: Barcelona–Juventus 3:1 (1:0)

Olimpiai Stadion, 70 442 néző, vezette: Çakιr (török). Gólszerzők: Rakitić 4., Suárez 68., Neymar 90+7., ill. Morata 55.).

Barcelona: Ter Stegen, D. Alves, Piqué, Mascherano, Alba, Rakitić (Mathieu, 91.), Busquets, Iniesta (Xavi, 78.), Messi, Suárez (Pedro, 96.), Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique.

Juventus: Buffon, Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra (Coman, 89.), Marchisio, Pirlo, Pogba, Vidal (Pereyra, 79.), Tévez, Morata (Llorente, 85.).Vezetőedző: Massimiliano Allegri.

BL-STATISZTIKÁK

Góllövőlista: 1. Messi, Neymar (mindkettő Barcelona), Ronaldo (Real Madrid) 10, 4. Luis Adriano (Sahtar Donyeck) 9, 5. Tévez (Juventus), Müller (Bayern München), Martínez (Porto), Suárez (Barcelona) 7, 9. Agüero (Manchester City), Cavani (PSG), Benzema (Real Madrid), Lewandowski (Bayern München) 6 gól.

Gólpasszok: 1. Messi 6, 2. Iniesta (Barcelona) 5, 3. Schweinsteiger (Bayern München), Fàbregas (Chelsea), Koke (Atlético Madrid), Dani Alves (Barcelona), Ronaldo 4, 8. Kasami (Olympiakosz), Suárez, Tévez, Lewandowski, Müller, Brahimi (Porto), Hazard (Chelsea), Herrera (Manchester United), Boateng (Bayern München), F. Frei (Basel), Pogba (Juventus) 3 assziszt.

Összes lefutott kilométer a BL-idényben: 1. Lichtsteiner 146,2, 2. Vidal 133,7, 3. Machisio 129,4, 4. Chiellini 126,5, 5. Bonucci 126,2, 6. Tévez (mindannyian Juventus) 123,4, 7. Neymar 123, 8. Alba (mindketten Barcelona) 122,6, 9. Bernat (Bayern München) 122,5, 10. Kroos (Real Madrid) 119,2 km.

Pontos passzok a BL-idényben: 1. Kroos 829, 2. Alonso (Bayern München) 803, 3. Chiellini 770, 4. Mascherano 724, 5. Messi (mindkettő Barcelona) 718, 6. Boateng 687, 7. Dani Alves 682, 8. Alba 670, 9. Isco (Real Madrid) 618, 10. Bonucci 601 passz.