2024. május 1., szerda
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

Rekorder lenne a Sevilla

A Sevilla története során második alkalommal védheti meg címét a második számú európai kupasorozatban, míg a Dnyipro első nemzetközi sikerét arathatja az Európa-liga mai fináléjában, amelyet a varsói Nemzeti Stadionban rendeznek meg.

A spanyol együttes rekorderré válhat, négyszer ugyanis még egyetlen csapatnak sem sikerült diadalmaskodnia a jogelőd UEFA-kupában és az El-ben. A Sevillán kívül az Inter, a Juventus és a Liverpool győzött három alkalommal.

A két csapat korábban még nem találkozott egymással, a Dnyipro csak egyszer futballozott spanyol rivális ellen: az UEFA-kupa 2004/2005 csoportkörében 2:1-re kikapott a Real Zaragozától. A Sevilla négy alkalommal csapott össze ukrán ellenféllel, háromszor nyert, egyszer döntetlent játszott.

Spanyol–ukrán döntőt nemzetközi kupasorozatban mindössze egyszer, 1986-ban rendeztek, akkor a Dinamo Kijev 3:0-ra győzött az Atlético Madrid ellen a Kupagyőztesek Európa-kupájának (KEK) fináléjában.

A Sevilla az UEFA-kupában és az El-ben valahányszor döntőbe jutott, mindig győzött: 2006-ban a Middlesbrough-t, 2007-ben az Espanyolt, tavaly pedig a Benficát verte.

A spanyol csapat a legutóbbi kilenc európai kupameccsén veretlen, a Dnyipro négy mérkőzés óta nem talált legyőzőre. Ebben az idényben a Sevilla mérlege az El-ben tíz győzelem, három döntetlen és egy vereség, az ukrán együttes hat siker és négy döntetlen mellett négyszer kapott ki. A csoportkör kezdete óta a Sevilla 12 gólt kapott, a Dnyipro csak 10-et.

A dnyepropetrovszkiak a szervezett védekezésükben bízhatnak, az El idei kiírásában ők követték el a legtöbb szabálytalanságot (247), s ők is szenvedték el a legtöbbet (230). A Dnyipro játékosai eddig 51 sárga lapot gyűjtöttek be, ezzel magasan vezetik a vonatkozó statisztikát, a sevillaiak csupán 31-szer részesültek ilyen figyelmeztetésben.

A tizenegyespárbajokat tekintve a spanyol csapat nemcsak tapasztaltabb, hanem sikeresebb is: története során öt európai kupameccsen kellett büntetőket rúgnia, ebből négyszer győzött, míg a Dnyipro csupán egyszer vívott ilyen párharcot, s azt el is bukta.

A dicsőség mellett a találkozónak óriási anyagi tétje is van, mivel a győztes most először automatikusan a Bajnokok Ligája főtábláján szerepel majd a 2015/2016-os idényben. A BL következő szezonjában – egy komoly növekedést követően – a főtáblás csapatok egyenként 12 millió eurót kapnak, míg az El-ben részt vevők „csak” 2,4 millió euróval gazdagodnak.

Dnyipro–Sevilla

Helyszín: Varsó, Nemzeti Stadion (56 826 férőhely)

Kezdés: 20.45 (RTS1, Arena Sport 1, Digi Sport 1, HRT2, Story4)

Játékvezető: Martin Atkinson (Anglia)

A várható kezdőcsapatok:

Dnyipro: Bojko – Fedeckij, Douglas, Cseberjacsko, Matos – Fedorcsuk, Kankava – Lucskevjics, Rotan, Konopljanka – Szeleznyov.

Sevilla: Rico – Coke, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas – Mbia, Krychowiak – Vidal, Banega, Vitolo – Bacca.