2024. április 30., kedd

Klopp nyáron távozik a Dortmundtól

A nyáron távozik a Borussia Dortmund labdarúgócsapatától Jürgen Klopp vezetőedző.

A klub szerdai tájékoztatása szerint a 47 éves tréner maga kérte szerződésének felbontását, melyhez a vezetőség hozzájárult.
"Mindig is mondtam, hogy szólni fogok, ha úgy érzem, már nem én vagyok a tökéletes edző ennek nagyszerű klubnak a számára" - nyilatkozta a szakember Hans-Joachim Watzke ügyvezető és Michael Zorc sportigazgató társaságában. "A Dortmundnak váltásra van szüksége" - szögezte le, hozzátéve: azért választotta ezt az időpontot, hogy a vezetőknek ne sietve kelljen megoldást találniuk a pótlására, mint az történt az elmúlt években egyes játékosok távozásakor.
"Úgy vélem, a legjobb időpontot választottam" - tette hozzá.
A klubelöljárók azt mondták, a Klopp iránti tiszteletből egyelőre nem neveznek meg lehetséges utódokat.
A nap során korábban a Bild arról számolt be, hogy a sikertrénert az idény végéig pihenő Thomas Tuchel váltja majd, aki Mainzban is követte őt az edzői poszton 2009-ben, és tavaly távozott onnan. Klopp 2001-től 2008-ig ült a mainzi kispadon.
"Megvitattuk Jürgen kérését, és úgy döntöttünk, közös megegyezéssel válunk el" - szolgált további részlettel Watzke.
"Nekünk, mindannyiunknak a Dortmundnál, a távozásodat kell előkészítenünk a következő hetekben. Olyan távozást, amely méltó ahhoz, amit elértél" - fogalmazott Zorc, aki a közösen eltöltött időszakot csodálatosnak nevezte.
Klopp elmondta, hogy egyelőre nem rendelkezik jövőre vonatkozó szerződéssel, ugyanakkor nem kíván szünetet tartani edzői pályafutásában.
A 2008-ban érkezett szakember 2013 októberében hosszabbította meg szerződését 2018-ig a dortmundi klubnál, amely váratlan zuhanórepülést mutatott be a jelenlegi szezonban: megfordult a tabella utolsó helyén is, az őszi idény végén pedig a 17. helyen állt. Jelenleg a tizedik.
Klopp irányításával a Dortmund két bajnoki címet szerzett (2011, 2012), elhódította a Német Kupát (2012), 2013-ban pedig Bajnokok Ligája-döntőt vívott a Bayern Münchennel. A BVB sorozatban négyszer jutott fel a BL főtáblájára. A csapat mérlege Klopp-pal 270 meccsen 159 győzelem, 54 vereség és 57 döntetlen.