2024. április 30., kedd
LABDARÚGÁS

A Partizan és a Zvezda a B92 új műsora ellen

Hétfőn kezdte meg a B92 TV Insajdert készítő szerkesztősége által létrehozott Reporter című oknyomozó riportsorozatának vetítését, amely különféle hivatali visszaélések, korrupciós esetek és a szervezett bűnözés leleplezését tűzte ki célul, és első részében többek között a Crvena zvezda és a Partizan Labdarúgóklub pénzügyvitelével is foglakozik. A két érintett klub még a vetítés előtt közleményben határolódott el a műsortól, és a mindig mindenben ellenkező véleményen lévő vezetők érdekes módon ezúttal egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy a Reporter célja a szerbiai futball lejáratása és az egyetemes szerb sport tekintélyének aláásása. Kedden Aleksandar Vučić miniszterelnök kijelentette, hogy az a munkacsoport, amely a két klubban ellopott pénzek összegét hivatott felderíteni hamarosan közzéteszi a nyomozás eredményét.

A Zvezda elnökének, Svetozar Mijailović kézjegyével ellátott közleményben többek között ez olvasható: „2015. február 24-én kérdések érkeztek hozzánk a klub működésével és gazdálkodásával kapcsolatban a B92 TV Reporter című műsorának készítőitől, akik arra kértek bennünket, hogy vegyünk részt ebben a műsorban. A Crvena zvezda Labdarúgóklub erre a kérdésre úgy válaszolt, hogy nem kíván részt venni egy ilyen műsorsorozat létrejöttében, amely újabb óriási kárt okozhat a szerbiai labdarúgásnak és a sportnak általában, ahogy az megesett a B92 TV korábbi sorozataival, amelyek romboló és destruktív karakterrel bírtak.”

A másik fél, a Partizan közleménye Miloš Vazura vezérigazgató aláírásával jelent meg a szerbiai sajtóban, és szintén hazugsággal, felesleges ingerkeltéssel vádolja a B92 TV-t: „A B92 TV pompásan beharangozta a Reporter című úgymond oknyomozó riportsorozat elindítását, amelyben a Partizan Labdarúgóklub neve rágalmazó hangnemben szerepel. A készítők inkvizíciós módszereket használva előre hibáztatnak, bírálnak, elítélnek és fejeket vesznek, miközben az igazság, a tények és a bizonyítékok nem érdeklik őket. (…) A riportsorozat beharangozásakor kifejtett legsértőbb rágalmakkal és óriási hazugságokkal – mint pl. hogy a vezetőségünkben eljárás alatt álló személyek ténykednek, hogy a klub ügyvitele ellenőrzés nélkül zajlik, hogy a klubunk politikai pártok zsákmánya, hogy szervezett bűnözői csoportként viselkedünk és hasonlók – a műsorkészítők nem csak totális tudatlanságról, kompetenciahiányról és informálatlanságról tettek tanúbizonyságot, hanem arról az ártó szándékról is, hogy a szerb futballt démonizálják és az egész sporttársadalomnak kárt okozzanak.”

Vučić újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy hamarosan megtudjuk, hogy hová és mennyi pénz tűnt el a két legnagyobb szerbiai futballklubból, ám szerinte a meglévő problémákra csak a két egyesület privatizálása nyújthat gyógyírt: „Mindez csak privatizációval orvosolható, de hogy az államnak van-e ereje véghez vinni – félek, hogy nincs. Ezerszer hallottam, hogy Vučić, te b..., csak azért, mert bejelentettem a két klub privatizálását.”