2024. május 9., csütörtök
Helyszíni jelentés

A végzetes rövidzárlat

A bragai vendégszereplés után háromgólos hátrányt kellene ledolgoznia a TSC-nek

Braga: Braga–TSC 3:0 (2:0)

Városi stadion, 25 000 néző, vezette: Lechner (Ausztria). Gólszerzők: Bruma a 17., Pizzi a 19. és Djaló a 87. percben.

Braga: Matheus, Gómez (Mendes, 90+1.), Niakaté, Fonte, Borja, Carvalho (Zalazar, 77.), Al-Muszrati, R. Horta (Banza, 90+1.), Bruma, Ruiz (A. Horta, 68.), Pizzi (Djaló, 68.). Vezetőedző: Artur Jorge.
TSC: Ilić, Cvetković, Ćalušić, Đorđević, Petrović, Đakovac (Antonić, 87.), Stojić, Kuveljić (Stanić, 79.), Jovanović, Rakonjac (Radin, a szünetben), Pantović, Ćirković, 59.). Vezetőedző: Žarko Lazetić.

A TSC kedden este 3:0-ra kikapott a portugál Braga otthonában a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Nehéz mérkőzés vár most rájuk, hiszen a visszavágón háromgólos hátrányt kellene ledolgozniuk.

A mérkőzés előtt két órával már özönlöttek a Braga szurkolói a stadionba. A portugál nyelv nehezen érthető, de annyit ki lehetett hámozni, hogy a Partizan és a Crvena zvezda nem ismeretlen számukra, a TSC viszont az. Ezért a mellkasuk bal oldalán a pólót összecsípve-huzigálva mutatták, jönnek szurkolni, mert a Braga szívügyük. Egy órával a mérkőzés kezdete előtt pedig már zúgott a stadion, a bemondó dübörgő zenével és hangzatos-hangsúlyos beszéddel tüzelte fel a szurkolókat.

A topolyaiak kétperces rövidzárlatát használta ki a Braga (Fotó: EPA/EFE Hugo Delgado)

A topolyaiak kétperces rövidzárlatát használta ki a Braga (Fotó: EPA/EFE Hugo Delgado)

A Braga nagy iramban kezdett, már a mérkőzés elején jelentős mezőnyfölényt harcolt ki. A bal szélen Bruma többször is veszélyesen cselezett, a TSC kapusa néhányszor hárított ugyan, de a 17. percben Bruma megadásra kényszerítette. A kapott gól után két perc sem telt el, Ruiz szépen tálalt Pizzi elé, aki tíz méterről a tehetetlen Ilić mellett a kapuba gurított. Nem sokra rá azonban ott volt a lehetőség Pantović előtt is, aki szemtől szembe került Matheusszal, ám a szépítés helyett csúnyán fölé lőtte a labdát. A félidő végéig többnyire a hazaiaknak voltak helyzeteik, de a TSC hálóőre jó érzékkel hárítani tudott. A játék képe a második játékrészben némileg megváltozott, a hazaiak mezőnyfölénye megmaradt, ugyanakkor a TSC is kezdte rendezni sorait. Jól jött volna ekkor egy gól, de sajnos a végeredményt Djaló állította be a 87. percben.

A visszavágót augusztus 15-én rendezik meg Topolyán. A párharc végső győztese a Marseille–Panathinaikosz találkozó győztesével találkozik a BL-csoportkörbe jutásért. A vesztes az Európa-liga csoportkörében folytathatja, tehát a TSC folytatja a nemzetközi szereplést akkor is, ha a Braga jut tovább. Žarko Lazetić vezetőedző a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón gratulált a Braga csapatának, egyben a TSC játékosainak is, hiszen próbáltak helytállni egy ilyen fergeteges iramú mérkőzésen.

Jó esély van rá, hogy a főtábla kapujába kerüljön a Feröer szigeteki Klaksvík, amely a Ferencváros és a svéd bajnok Häcken kiejtése után a norvég címvédő Molde ellen is előnyt szerzett a visszavágóra úgy, hogy a 49. percben hátrányba került, ám Frederiksberg duplája elhozta az euforikus fordítást. A csoportkörre esélyes gárdák közül a PSV és a Galatasaray is jelentős előnyt épített ki a párharcának második felvonása előtt.

BL-selejtező, 3. forduló, 1. mérkőzések: København–Sparta (P) 0:0, Raków–Arisz (L) 2:1, PSV–Sturm 4:1, Klaksvík–Molde 2:1, Braga–TSC 3:0, Olimpija (Lj)–Galatasaray 0:3. El-selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés: Asztana–Ludogorec 2:1.