2024. május 9., csütörtök
BL- ÉS KL-SELEJTEZŐ

Kiejtették a bolgár kirakatcsapatot

Euforikus ünneplésbe kezdhettek kedd este Ljubljanában a focirajongók, hiszen bajnokcsapatuk, az Olimpija a Bajnokok Ligája selejtezőjének második körében borította a papírformát, és idegtépő végjáték után kiütötte a Bulgáriában 12 éve egyeduralkodó Ludogorecet. A szlovén fővárosban érdekes forgatókönyv alakult, hiszen Deszpodov szabadrúgásgólja (15.) és a Silva jobb oldali szabadrúgását kapásból bevágó Elšnik találata (18.) villámgyorsan kialakította az eredményt, amivel a felek nekimentek a bírói ráadásnak. Az eredetileg tervezett öt perc hosszabbítás azonban jócskán elhúzódott. A 92. percben Seslar bal oldali lapos szögletét a rövid kapufához futó Elšnik a felső léc alá vágta, újra visszavéve csapatának a vezetést, a dráma azonban nem ekkor teljesedett ki: Deszpodovot a 100. (!) percben buktatták a tizenhatosban, amiért – VAR-szünetet követően – tizenegyest kapott a Ludogorec, ezt azonban a sértett nem használta ki, Vidovšek kapus a 102. percben továbbjutást érő hárítást mutatott be.

Timi Elšnik csapatkapitányhoz méltó teljesítménnyel rukkolt elő (Fotó: sportklub.n1info.si/Aleš Fevžer)

Timi Elšnik csapatkapitányhoz méltó teljesítménnyel rukkolt elő (Fotó: sportklub.n1info.si/Aleš Fevžer)

A Konferencia Ligában ismét kedden kezdték meg csütörtök helyett a meccsek sorát, a főtáblára várt gárdák közül másodszor is kiütéses győzelmet aratott a Fenerbahçe a moldovai Zimbruval szemben, ezúttal Kisinyovban.

BL-selejtező, 2. forduló, visszavágók: Panathinaikosz–Dnyipro 2:2 (tj. a Panathinaikosz 5:3-mal), BATE–Arisz (L) 3:5 (tj. az Arisz 11:5-tel), Olimpija–Ludogorec 2:1 (tj. az Olimpija 3:2-vel), Slovan–Zrinjski 2:2 (tj. a Slovan 3:2-vel). KL-selejtező, 2. forduló, visszavágók: Valmiera–Tre Penne 7:0 (tj. a Valmiera 10:0-val), Balzan–Neman 0:0 (tj. a Neman 2:0-val), Zimbru–Fenerbahçe 0:4 (tj. a Fenerbahçe 9:0-val), Hesperange–The New Saints 3:2 (tj. a Hesperange 4:3-mal), Partizani–Athletic Escaldes 4:1 (tj. a Partizani 5:1-gyel), Budućnost–Struga 3:4 (tj. a Struga 5:3-mal).

Pénzéhes és fondorlatos

Nem aktiválta a szerződéshosszabbítási opcióját a Paris Saint-Germainnél Kylian Mbappé, így a francia támadó 2024 nyarán ingyen távozhat. Emellett a klub hűségbónuszt akkor is fizet a játékosának, ha nem Párizsban kezdi meg a következő idényt. Nem állt be tehát drasztikus fordulat július 31-én a Mbappé-ügyben, ugyanakkor ez a dátum rendkívül fontos volt mind a francia csillagnak, mind a PSG-nek. Mbappénak eddig lehetett volna alkalma aktiválni a 2022 nyarán aláírt szerződésében lévő, plusz egy évre szóló hosszabbítási opciót, de ezt nem tette meg. A Relevo szerint a kétéves kontraktus aláírásakor a PSG egy 80 millió eurós bónusszal kívánta a franciát megjutalmazni hűségessége miatt. Ezt két részben kapja meg a támadó, az első részletet július 31-ig, a másodikat augusztus 31-ig kell a klubnak folyósítania. Ezzel szemben a COPE és az As is úgy tudja, hogy ez az összeg 60 millió, amelyet egyben kap meg a játékos, attól függetlenül, hogy a 2023/2024-es idényben hol játszik. Fabrizio Romano szakkommentátor szerint a PSG biztos abban, hogy Real Madrid már megállapodott Mbappéval a 2024-es csatlakozásról, és a párizsiak emiatt mindenképp megszabadulnának tőle még idén nyáron. A L’Équipe arról ír, hogy a klub a Chelsea-re vár, hogy érdeklődést mutasson, ugyanakkor szerintük a Real Madrid is ajánlatot tesz, de csak az átigazolási időszak végén. Ezzel Florentino Pérezék arra kényszeríthetik a PSG-t, hogy mindenképpen elfogadják az ajánlatukat, ha pénzt szeretnének kapni Mbappéért.