2024. április 30., kedd
LABDARÚGÁS

„Ha lesznek változások, Karadžić maradhat”

„Soha nem mondtam, hogy lemondok, s ezt ma se teszem meg. Nem ez a megfelelő pillanat, hogy elmondjam, milyen okok késztettek arra, hogy augusztusban bejelentsem a távozásomat. Ez először a válogatott körüli hangulat, valamint egyes szurkolói csoportok miatt volt” – többek között ezt mondta Tomislav Karadžić, a Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) elnöke a kedden Ópázován megtartott közgyűlésen, amelyen végül egyetlen egy küldött sem szavazott Karadžić korábban felajánlott lemondására. Az elnök arra kérte a küldötteket, hogy a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjének végéig ne kerüljön sor rendkívüli közgyűlésre és, hogy maradhasson az elnöki pozícióban.

Zvezdan Terzić, a szuperligás klubokat tömörítő egyesület elnöke azt mondta a jelenlévőknek, hogy amennyiben megtörténnek a változások, úgy nincs szükség Karadžić távozására. Az elnök felszólította az őt kritizálókat, hogy hagyjanak fel a nyomásgyakorlással, s azt is elárult, hogy ez ügyben Tomislav Nikolićtyal, Szerbia elnökével és Aleksandar Vučićtyal, a Szerb Haladó Párt elnökével is konzultált, akik közül az utóbbi arra kérte, ha valaki rá hivatkozik, akkor Karadžić árulja el annak a nevét.

Karadžić 2013-as évértékelőjében külön kitért a sikertelen vb-selejtezőre: szerinte a válogatott azért nem jutott ki Brazíliába, mert Siniša Mihajlović a szkopjei találkozó előtt nézeteltérésbe keveredett a rutinos játékosokkal, valamint a zágrábi találkozó miatt, amelyen a szövetségi kapitány felforgatott csapatot küldött pályára. – Az FSS álláspontja szerint Mihajlović eltúlozta a fiatalítást, s ezért maradt el a várt eredmény. Az első tétmérkőzésünket októberben játsszuk, így nem kell kapkodnunk az új szövetségi kapitány kinevezésével. Ami engem illet, Ljubinko Drulović élvezi a támogatásomat a következő három mérkőzésen, Brazíliából június 15-én érkezünk haza, s utána megnézzük, hogyan is állunk – mondta Tomislav Karadžić.