2024. május 9., csütörtök
EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA

Andalúz ébresztő

Taktikus negyeddöntős első felvonásokat rendeztek az Európa-ligában, a négy találkozón összesen nyolc gól született, bár ezek javát egyetlen helyszínen láthatták a szurkolók. A Feyenoord a római Pellegrini kihagyott tizenegyese (43.) után Wieffert pompás húszméteres kapáslövésével (53.) verte meg a Farkasokat, és ugyancsak egyetlen alkalommal rezdült a háló Torinóban, ahol a szerb Vlahović fejesét még kivágta a vonalról a Sporting védelme, de a kipattanóra lecsapó Gatti (73.) megnyerte a meccset a Juventusnak. Két jól helyezett, jobb alsóba vágódó lövés alakította ki a végeredményt Leverkusenben. A gólzsák tehát csak Manchesterben szakadt ki, egyben itt is történtek a legdrámaibb események: a Vörös Ördögök a duplázó Sabitzer (14., 21.) révén hamar megnyugtató előnybe kerültek, ám az utolsó sípszóig hajtó Sevilla a végjátékban teljesen visszajött a párharcba, sokkolva az Old Trafford nézőit és némileg bekényelmesedett játékosait: először Malacia végzetes labdaelengedése után Navas vágta jobbról középre a játékszert, amely épp a hibázó védőről pattant De Gea kapusra és onnan a hálóba (84.), majd a bírói ráadásban a katari vb-n egekbe emelkedő marokkói en-Nesziri fejelt rá, és erős próbálkozása Maguire-ön megpattanva, De Geát becsapva kötött ki a bal alsóban (90+2.), a találatot ismét manchesteri öngólként könyvelték el.

Ismerős kép: en-Nesziri az egekben, a labda hamarosan a hálóban (Fotó: Reuters)

Ismerős kép: en-Nesziri az egekben, a labda hamarosan a hálóban (Fotó: Reuters)

A Konferencia Ligában egyedül a Fiorentina mondhatja el magáról, hogy nyugodtan készülhet a visszavágóra, hiszen Poznańban Cabral, González, Bonaventura és Ikoné góljával legázolta a Lechet. Döntetlenről várja a Gent elleni, londoni visszavágót a trófea legnagyobb esélyesének tartott West Ham, és Nizzában is így folytatja a küzdelmet a házigazda és a Basel. A holland Alkmaarnak fogós feladat lesz ledolgozni az Anderlecht kétgólos előnyét, bár a mutatott játék alapján az AZ-nek bőven van remélnivalója.

El, negyeddöntő, 1. mérkőzések: Feyenoord–Roma 1:0, Leverkusen–Union S-G. 1:1, Juventus–Sporting 1:0, Manchester United–Sevilla 2:2. KL, negyeddöntő, 1. mérkőzések: Gent–West Ham 1:1, Anderlecht–AZ Alkmaar 2:0, Basel–Nice 2:2, Lech–Fiorentina 1:4.