2024. május 9., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Az Anfield tragédiája

Váratlanul nagy, mi több: gázolásos, megalázó vereséget mért a BL nyolcaddöntő-odavágóján a Real Madrid a Liverpoolra annak otthonában, a Királyi Gárda 5:2-vel ütötte ki a Mersey-partiakat, akiknek így vajmi kevés esélyük maradt, hogy a három hét múlva esedékes visszavágón a Santiago Bernabéu Stadionban kiharcolják a továbbjutást és a negyeddöntős szereplést. Az Anfield közönségének azért is lehet különösen tragikus az élmény, mert csapatuk szűk negyedóra leforgása alatt már kettővel vezetett a spanyol gigász ellen: előbb egy pompás támadás végén Szalah jobb oldalról élesen középre lőtt labdáját Núñez juttatta szépségdíjas, sarkazós mozdulattal Courtois hálójába (4.), majd maga Szalah duplázta meg a Pirosak előnyét, miután a belga kapus végzetes hibát vétett, közvetlenül saját portája előtt eladva a labdát (14.). A hazai szurkolók azonban nem sokáig örülhettek ezután: a Blancók már a 21. percben szépítettek Vinícius Júnior precíz, 15 méteres, a tizenhatos bal sarkából elengedett, jobb alsóba helyezett lövésével, negyedórával később pedig már egyenlő eredményt mutatott a kijelző: a Pool kapusa, Alisson követett el társáéhoz hasonló hatalmas bakit, amikor egy hazagurított labdát felelőtlenül a brazil labdazsonglőrbe lőtt, akiről szerencsésen, a honfitárs kapus fölött elszállva, a hálóban kötött ki a játékszer (36.).

Nem sokáig tartott a térfélcsere után, hogy a Real meglovagolja a lendületét: a félidő első madridi támadása balról elvégzendő, közeli szöglettel felérő szabadrúgást eredményezett, amit Modrić leheletfinom mozdulattal ívelt középre, a rövid kapufához futó, egyedül hagyott Militão pedig magától értetődő egyszerűséggel bólintott a háló bal oldalába (47.). Percekkel később aztán bebizonyosodott az „…ág is húzza” mondás igaza, amikor egy nem túl ígéretesnek tűnő madridi támadás végén Benzema lőtt rá nem túl veszélyesen és erősen középről, a jó felé induló Alissont azonban becsapta a tisztázni igyekvő Gomez lábán pechesen irányt váltó labda (55.), ami a kapu közepében kötött ki. A veterán francia klasszis nem sokkal ezután saját duplázásának és a Liverpoolra nézve megalázó diadal beteljesítésének is örülhetett, amikor egy gyors kontra végén Vinícius Júnior labdáját vette át már közvetlenül a tizenhatosban, majd Alissont is kicselezve ballal a kapu bal oldalába lőtt a menteni odafutó hazai védők között (67.). A 2:5 az angol gárda legsúlyosabb hazai veresége az európai kupasorozatokat tekintve, és mindent egybevetve is csak egyszer, a távoli 1966-ban kaptak ki ennél nagyobb arányban, amikor Amszterdamban 5:1-gyel ütötte ki őket az Ajax.

Benzema két találata tette igazán megalázóvá a Liverpool vereségét (Fotó: Getty Images)

Benzema két találata tette igazán megalázóvá a Liverpool vereségét (Fotó: Getty Images)

A játéknap másik összecsapásán Németországban az olasz bajnoki éllovas Napoli a Frankfurt fölé nőtt, és Osimhen (40.), illetve Di Lorenzo (65.) góljával vélhetően továbbjutást érő előnyt alakított ki a visszavágóra.

BL, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések: Frankfurt–Napoli 0:2, Liverpool–Real Madrid 2:5.

EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA

Az első rosta

Míg a legrangosabb szinten csak most ért véget az egyenes kieséses szakasz első mérkőzéseinek sorozata, az Európa- és Konferencia Ligában ma este már – eggyel több szakasz lévén – az első párharcok visszavágóit rendezik meg a nyolcaddöntőbe jutásért. Az El abszolút csúcsderbijére Manchesterben kerül sor, ahol a Camp Nouban 2:2-es döntetlent elérő United a Barcelonát fogadja. A Vörös Ördögök vendégségben mutatott formájuk alapján bizakodók lehetnek, és a fogadóirodák is enyhén az ő továbbjutásukat favorizálják, de nyilvánvaló, hogy kiszámíthatatlan ütközet elé nézünk, amelynek győztese egyben a trófea egyik legnagyobb várományosává lép majd elő. Kiemelt figyelmet érdemel az is, hogy a Serie A-ban nemrég súlyosan megbüntetett Juventus képes lesz-e megmenteni a szezonját Franciaországban, miután a Nantes Torinóban értékes 1:1-et ért el.

A Zebrák számára sorskérdés, hogy továbbjutnak-e a Nantes ellen (Fotó: Total Italian Football)

A Zebrák számára sorskérdés, hogy továbbjutnak-e a Nantes ellen (Fotó: Total Italian Football)

A KL számunkra legizgalmasabb találkozóját természetesen Belgrádban rendezik, ahol a Partizan kedvező helyzetben fogadja a Sheriffet, hiszen Gordan Petrić fiai már Tiraspolban minimális előnyt szereztek Gomes gólja révén.

Nyitókép: Benzema két találata tette igazán megalázóvá a Liverpool vereségét (Fotó: Getty Images)