2024. május 9., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Szoboszlaiéknál a City

A mai játéknappal befejeződik a BL nyolcaddöntő-odavágóinak sorozata, a számunkra érdekesebb mérkőzést pedig Lipcsében rendezik, ahol a magyar kiválóságokkal felálló házigazda a Manchester Cityt látja vendégül. Elvileg az angol gárda a párharc esélyese, ám a felek az előző szezon csoportkörében már találkoztak, akkor pedig mindkétszer a hazai csapat ünnepelt, a lipcsei 2:1 alkalmával ráadásul Szoboszlai Dominik szerezte a győztes első találatát. Legalább ekkora szerepe lehet ugyanakkor Willi Orbánnak is ma este, aki a védelem tengelyében próbálja majd megállítani a City félelmetes, Haalanddal és De Bruyne-nel fémjelzett támadóalakulatát – igaz, ilyen szempontból a Bundesligában harmadik legeredményesebb (21 meccsen 43 gól) Leipzig sem panaszkodhat. Az egyenes kieséses szakaszra ugyan a szűkebben mért termés jellemző, azonban az említett két csoportmeccs összesen 12 találata alapján lehet, hogy épp ez az összecsapás lesz a kivétel.

Szoboszlai Dominikék egyszer már le tudták győzni a manchesterieket (Steffen Prößdorf felvétele)

Szoboszlai Dominikék egyszer már le tudták győzni a manchesterieket (Steffen Prößdorf felvétele)

Az est másik mérkőzését Milánóban rendezik, a San Siróban a Porto vendégeskedik az Internél. A Neroazzurri remek formában van, november eleje óta egyetlen bajnokit veszített el (januárban az Empoli ellen), és a Serie A tabelláján egyre feljebb kapaszkodik. Legutóbb például Lukaku, Mkhitaryan és Lautaro Martínez góljaival verte az Udinesét, és az említett támadókiválóságok Džekóval kiegészülve most is előnyhöz juttathatják az Intert. Ehhez ugyan a portugál félnek is lesz egy-két szava, tekintve, hogy a védelme elképesztően stabil, november eleje óta 19 tétmeccsen mindössze 6 gólt kapott. A BL persze más kávéház, mint a portugál liga vagy kupa…

Olasz bajnokság, 23. forduló: Torino–Cremonese 2:2. Az élcsoport: Napoli 62, Inter 47, Roma és Milan 44 pont stb. Spanyol bajnokság, 22. forduló: Getafe–Valencia 1:0. Az élcsoport: Barcelona 59, Real Madrid 51, Real Sociedad 43, Atlético Madrid 41 pont stb.

Mané újra edzésben

Hosszú kényszerpihenőjét követően ismét csapattársaival edzett a Bayern München szenegáli labdarúgója, Sadio Mané. A 30 éves támadó a szurkolók számára is nyílt tréningen kapcsolódott be újra a munkába. „Egyszerűen fantasztikus érzés” – mondta a futballista, amikor kiszaladt a pályára. A Liverpooltól nyáron érkezett Mané november 8-án a Werder elleni bajnokin sérült meg. Az első hírek még arról szóltak, hogy nem súlyos a probléma, de végül meg kellett műteni a szárkapocscsontját, így a katari világbajnokságon sem lehetett ott. Az egyéni edzéseket hetekkel ezelőtt elkezdhette, de a csapathoz most tért vissza. A kétszer az év afrikai labdarúgójának választott játékos ebben a szezonban 23 mérkőzésen 11 gólt szerzett a német együttesben. Julian Nagelsmann vezetőedző szerint ha minden rendben megy, Mané a héten akár pályára is léphet a Bayernben.

Elhunyt Puskás csapattársa

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Amancio Amaro, a Real Madrid legendás labdarúgója, edzője, tiszteletbeli elnöke, Puskás Ferenc volt csapattársa. A spanyol klub tegnapi nekrológja kiemeli: Amancio 1962 és 1976 között 471 mérkőzésen szerepelt a Realban, ezeken 155 gólt szerzett. A csapattal kilenc bajnoki címet és három Király-kupát nyert, valamint tagja volt a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) 1966-ban hatodszor elhódító Realnak. A támadó 1962 és 1966 között csapattársa volt a Realban Puskásnak. Amancio a spanyol válogatottban 42 mérkőzésen 11 alkalommal volt eredményes, 1964-ben Európa-bajnoki címet ünnepelhetett. A Real Madridot az 1984/85-ös idényben vezetőedzőként irányította, ám mivel az együttes csak ötödik lett a bajnokságban, menesztették. A klubnak 2022 ősze óta tiszteletbeli elnöke volt.

Nyitókép: Szoboszlai Dominikék egyszer már le tudták győzni a manchesterieket (Steffen Prößdorf felvétele)