2024. május 9., csütörtök
BIRKÓZÓ-VB, BELGRÁD

Nemes Viktor a vigaszágban bízhatott

Tegnap több vajdasági magyar birkózó is szőnyegre lépett a Belgrádban zajló világbajnokságon. A magyarkanizsai Losonc Szabolcs az 55 kilogrammosok súlycsoportjában szerepelt, a végállomást a nyolcaddöntő jelentette számára, ahol vereséget szenvedett iráni ellenfelétől. A 77 kilósoknál Nemes Viktor meggyőzően kezdett, majd a nyolcaddöntőt is sikerrel vette, a legjobb nyolc között viszont Malkhas Amoyan megállította. Viktor további sorsa az örmény szereplésétől függött, az viszont csak lapzártánk után derült ki, Amoyan tovább menetelt-e, hozzásegítve esetleg Nemest a vigaszághoz.

A szerda esti programban négy női döntőt rendeztek, az összes fináléban japán győzelem született. Az 50 kilogrammosok súlycsoportjában Szuszaki Jui megszerezte negyedik vb-aranyát, a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is mongol riválist vert a címmeccsen. Az 57 kilósoknál Szakuraj Cugumi a harmadik, míg 65 kilóban Ozaki Nonoka a második vb-címét zsebelte be. A legkomolyabb menetelést a 76 kilósoknál induló Kagami Juka mutatta be, aki felülmúlta többek között az amerikaiak hatszoros világbajnok és olimpiai ezüstérmes birkózóját, Adeline Grayt, majd a döntőben kirgiz riválisa sérülés miatt 8:0-nál feladta a küzdelmet. Kagami húsz év után szerzett japán aranyat a nők legnagyobb súlycsoportjában, legutóbb Hamagucsi Kjokónak sikerült ez a 2003-as New York-i viadalon. A magyarkanizsai Nagy Fanninak nem kedvezett a sorsolás, a versenyző már az első mérkőzését követően búcsúzott, miután a 72 kilogrammosok mezőnyében a rajton vereséget szenvedett a kazah Zhamila Bakbergenovától.

A későbbi győztes japán Szakurai Cugumi (kékben) és a moldovai Anastasia Nichita csatája (Fotó: MTI)

A későbbi győztes japán Szakurai Cugumi (kékben) és a moldovai Anastasia Nichita csatája (Fotó: MTI)

Eredmények, nők, 50 kg: 1. Szuszaki Jui (Japán), 2. Otgonjargal Dolgorjav (Mongólia), 3. Cecsi Feng (Kína) és Sarah Ann Hildebrandt (Egyesült Államok). 57 kg: 1. Szakuraj Cugumi (Japán), 2. Anastasia Nichita (Moldova), 3. Helen Louise Maroulis (Egyesült Államok) és Odunayo Adekuoroye (Nigéria). 65 kg: 1. Ozaki Nonoka (Japán), 2. Macey Ellen Kilty (Egyesült Államok), 3. Mimi Hrisztova (Bulgária) és Lili Lili (Kína). 76 kg: 1. Kagami Juka (Japán), 2. Ajperi Medet Kizi (Kirgizisztán), 3. Tatiana Renteria Renteria (Kolumbia) és Adeline Gray (Egyesült Államok).

Nyitókép: A későbbi győztes japán Szakurai Cugumi (kékben) és a moldovai Anastasia Nichita csatája (Fotó: MTI)