2024. május 9., csütörtök
BIRKÓZÁS – FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG

Belgrád – újratöltve!

A 2022-es esztendő aranybetűkkel lesz beírva a szerbiai birkózás nagy történelemkönyvébe. Belgrád először kapta meg a felnőtt-világbajnokság rendezési jogát, s az eseményen nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közönség is ámult-bámult, mert a szerbiai versenyzők négy aranyérmet szereztek a kötöttfogásban, Nagy Szebasztián, Nemes Máté, Ali Arszalan és Zurabi Datunasvili is a dobogó legfelső fokáról hallgathatta a himnuszt.

Idén az oroszországi Krasznojarszk volt kijelölve rendezőnek, de az ismert szankciók miatt ez a város kiesett, helyére pedig Isztambul, Baku, Dallas és ismételten Belgrád pályázott, s meglepetésre újra a szerb főváros kapta meg a rendezési jogot, jórészt azért, mert előző évben minden szempontból közel tökéletes vb-t rendezett, de nyilván az is közrejátszott, hogy a világszövetség, az UWW elnöke történetesen szintén szerb, Nenad Lalović. A hazai szövetség természetesen önerőből nem képes mindezt finanszírozni, de a kormány ismét a birkózók mellé állt, így minden akadály elhárult a szervezés elől, melynek a rövid határideje sem jelenthetett gondot, hiszen Belgrád infrastruktúra szempontjából bőven képes ismét a házigazda szerepét eljátszani.

A világbajnokságra 1032 versenyző nevezett be, 387 szabadfogásban, 354 kötöttfogásban, a nők pedig 291-en lesznek. A birkózókat 513 edző kíséri, a bírói testület 78 sípmesterből áll, de a szövetségek képviselőivel és az egészségügyi kísérőkkel együtt bőven 2000 felett lesz csak a hivatalos személyek száma.

A kötöttfogású legjobbjaink szinte egész évben edzőtáboroztak, az utolsó simításokat augusztus végéig két héten keresztül Törökországban végezték, szeptember 3-tól egy hétig többek között ismét a magyarokkal edzettek a tatai edzőtáborban, a vb előtti utolsó napokat pedig szokás szerint Nagybecskereken töltötték. A prognózisokkal csínján kell bánni, de az biztos, hogy ezen a vb-n is odateszik magukat a fiúk, hiszen nemcsak az érmekről van szó, hanem ebben az esetben az olimpiai kvótákról is, ugyanis a 6 ötkarikás súlycsoportból az első 5-5 utazhat Párizsba, így ezúttal a két bronzmeccs vesztese egymásnak esik majd. Két dolog biztos: a tavalyi címvédőkből kettő biztosan nem lesz ott, mert Datunasvilin a közelmúltban életmentő műtétet hajtottak végre, s ezzel nemcsak ez a világverseny úszott el a számára, hanem veszélybe került a további karrierje is, a magyarkanizsai Nagy pedig az idén már nem tudta vállalni az extrém fogyasztást a 63 kg-ra.

Nemes Máté címet véd, de nyilván ezúttal az olimpiai kvóta a legfontosabb (Molnár Edvárd felvétele)

Nemes Máté címet véd, de nyilván ezúttal az olimpiai kvóta a legfontosabb (Molnár Edvárd felvétele)

Szabadfogásban ezúttal 5 versenyzővel lépünk fel, élen a tavalyi bronzérmes Stevan Mićićtyel és a két honosítottal, Hetik Cabolovval (74 kg), valamint Magomedgadzsi Nuraszulovval (125 kg).

A női csapatunk szintén 5 főből áll, jórészt fiatal korosztályos versenyzőkkel, de érdekes lesz nézni, hogy az U23-as bronzérmes Nagy Fanni ezúttal mire viszi a 72 kg-ban, ugyanis a magyarkanizsai nagylány a sorozatos budapesti edzőtáborozás során könnyebb, de izmosabb lett. A lányok a vb-ig Divčibarán készültek, további 20 válogatott mintegy 100 versenyzője társaságában.

A világbajnokság ma (szombaton) a szabadfogással kezdődik, majd a lányok jönnek, a kötöttfogás pedig csütörtöktől vasárnapig lesz műsoron.

A szerbiai csapat, kötöttfogás, 60 kg: Losonc Szabolcs. 63 kg: Perica Dimitrijević. 67 kg: Nemes Máté. 72 kg: Ali Arszalan. 77 kg: Nemes Máté. 82 kg: Branko Kovačević. 87 kg: Vuković Márió. 97 kg: Mihail Kajaia (Luka Katić?). 130 kg: Boris Petrušić. Szabadfogás, 57 kg: Stevan Mićić. 70 kg: Viktor Boinović. 74 kg: Hetik Cabolov. 97 kg: Strahinja Despić. 125 kg: Magomedgadzsi Nuraszulov. Nők, 57 kg: Marija Ignjatović. 59 kg: Jovana Radivojević. 65 kg: Maša Perović. 68 kg: Emilija Jakovlejvić. 72 kg: Nagy Fanni.

A magyar csapat, kötöttfogás, 60 kg: Torba Erik. 63 kg: Kecskeméti Krisztián. 67 kg: Vancza Krisztián. 72 kg: Fritsch Róbert. 77 kg: Lévai Zoltán. 82 kg: Szilvássy Erik. 87 kg: Losonczi Dávid. 97 kg: Lévai Tamás. 130 kg: Vitek Dáriusz. Szabadfogás, 65 kg: Muszukajev Iszmail. 70 kg: Antal Dániel. 74 kg: Kuramagomed Murad. 86 kg: Püspöki Patrik. 92 kg: Juhász Balázs. 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav. 125 kg: Ligeti Dániel. Nők, 50 kg: Szekér Szimonetta. 53 kg: Orsós Sztálvira. 55 kg: Bognár Erika. 57 kg: Galambos Ramóna. 59 kg: Dollák Tamara. 68 kg: Szabados Noémi.

Nyitókép: Nemes Máté címet véd, de nyilván ezúttal az olimpiai kvóta a legfontosabb (Molnár Edvárd felvétele)