2024. április 30., kedd
BIRKÓZÓ-EB

Két magyar érem

A Tbilisziben zajló birkózó-Európa-bajnokság harmadik versenynapját kellett ahhoz megvárni, hogy jó hírekkel szolgálhassunk: Hatos Gábor (74 kg) és Barka Emese (55 kg) révén két magyar érem született, de lehetett volna három is, hiszen Ligeti Dániel (120 kg) is a bronzért küzdött, de kikapott.

Hatos olimpiai érmeshez méltóan menetelt, s előbb a cseh Bagdasarjant, majd a szerbiai Zaurt győzte le, az elődöntőben pedig az ukrán Csikladzét. A döntő is jól kezdődött a számára, mert vezetett az orosz Geduev ellen, de az két kitolással kontrázott, s ezzel meg is nyerte a meccset. A bronzért a tájainkon szinte ismeretlen Zaur Efendiev is hősiesen küzdött, nyert is egy menetet Csikladze ellen, de ez nem volt elég, mert a mindent eldöntő harmadik menetben az ukrán már technikai tussal verte ellenfelét.

Barka a rajton a török Metint verte meg, majd a német Mertenst, de aztán fennakadt a később bajnoki címet szerző svéd Mattssonon. A vigaszágon a román Pavan következett, s ezt a feladatot Emese két menetben megoldotta.

Ligeti a litván Fjodorovot múlta felül az első körben, de utána mindjárt a címvédő török Akgüllel kellett megmérkőznie, és kikapott. Sajnos, a bronzért sem tudott különösebbet tenni az azeri Magomedov ellen, s ezúttal meg kellett elégednie az 5. hellyel.

Európa-bajnokok, szabadfogás, 55 kg: Giorgi Ediserasvili (grúz). 60 kg: Opan Sat (orosz). 74 kg: Aniuar Geduev (orosz), … 3. Hatos Gábor (magyar), … 5. Zaur Efendiev (szerbiai). 120 kg: Taha Akgül (török), … 5. Ligeti Dániel (magyar). Nők, 51 kg: Roksana Zasina (lengyel). 55 kg: Magdalena Mattsson (svéd), … 3. Barka Emese (magyar). 59 kg: Anasztaszija Hucsok (fehérorosz). 67 kg: Alina Stadnik (ukrán).

Ma a szabadfogás 84 kg-os súlycsoportjában tartanak versenyt, és a női 63, illetve 72 kg-ban.