2024. május 8., szerda
BIRKÓZÁS – U17-ES VB

Evelin ötödik lett

Újhelyi Evelin egy lépésre volt a szerbiai birkózás szempontjából történelmi, első világbajnoki érmétől, ám minden igyekezete ellenére nem sikerült meglépnie ezt a lépést. Az Isztambulban tegnap este befejeződött U17-es világbajnokság 69 kg-os bronzmérkőzésén a magyarkanizsai lányt intették először, de a 30 másodperces kényszeridő alatt nem tudott pontot csinálni (0:1). Nem volt azonban minden veszve, mert a második menetben meg ellenfelét, az orosz Liliana Kazminát figyelmeztették, s amikor már majdnem letelt a 30 másodperc, az orosz lány felkapta a lábát, és a hátára került (0:3). A súlycsoportot egyébként az Evelint az Eb- és a vb-elődöntőben is legyőző Veronika Vilk nyerte meg, így a horvát lány a kontinensarany mellé biggyesztette a vb-címet is, s hogy teljesen tiszta legyen az elsősége, döntős ellenfelét, az indiai Sristit is egy perc alatt betusolta.

Világbajnokok, lányok, 40 kg: Koharu Akucu (japán). 46 kg: Nacumi Maszuda (japán). 53 kg: Szakura Onisi (japán). 61 kg: Szavita Szavita (indiai). 69 kg: Veronika Vilk (horvát), … 5. Újhelyi Evelin (szerbiai). Csapatban: 1. Japán 200, 2. USA 122, 3. India 118 pont stb.

Szabadfogás, 48 kg: Paul Kenni (amerikai). 55 kg: Marcus Blaze (amerikai). 65 kg: Szina Halili (iráni). 80 kg: Magomed Idriszov (orosz). 110 kg: Juszif Durszunov (azeri).

Kilenc szerbiai érem Mladenovacon

A Belgrádban szeptember derekán esedékes felnőtt-világbajnokság utolsó felmérője volt a hétvégén Mladenovacon megrendezett hagyományos Ljubomir Ivanović Gedža nemzetközi kötöttfogású emléktorna, amelyre ezúttal 8 országból 63 birkózó érkezett. Kisebb meglepetésre a szerbiai válogatottaknak nem sikerült aranyérmet szerezniük, érmet viszont nyolcat, amivel 146 ponttal megnyerték a csapatversenyt a 120 pontos magyarok és a 105 pontos kirgizek előtt.

A 67 kg-os dobogó, a győztes mellett balról Váncza István, jobbról Nagy Szebasztián (Fotó: RSS)

A 67 kg-os dobogó, a győztes mellett balról Váncza István, jobbról Nagy Szebasztián (Fotó: RSS)

A szerbiai válogatott érmesei, ezüst: Losonc Szabolcs (55 kg), Dejan Berkec (63 kg), Ali Arszalan (72 kg), Branko Kovačević (82 kg), Boris Petrušić (130 kg). Bronz: Perica Dimitrijević (63 kg), Nagy Szebasztián (67 kg), Nemes Viktor (77 kg).

A magyar válogatott érmesei, arany: Fritsch Róbert (72 kg), Takács István (87 kg). Ezüst: Torba Erik (60 kg), Váncza István (67 kg). Bronz: Lévai Zoltán (77 kg), Dömök Péter (82 kg).

Nyitókép: A 67 kg-os dobogó, a győztes mellett balról Váncza István, jobbról Nagy Szebasztián (Fotó: RSS)