2024. május 18., szombat

Potyognak a szupersztárok

Két keleti párharc is lezárult péntek hajnalban a tengerentúli elitliga playoffjának első körében, és mindkettőben az előzetesen esélytelenebb gárda jutott tovább, bár az események időközbeni alakulásával már kisebb meglepetésnek számítottak ezek a forgatókönyvek. Nem jelent például bravúrt, hogy az Indiana kiejtette a Milwaukeet, miután a pályaelőnyből induló Bucks egyetlen percnyi játékidőt sem kapott szupersztárjától, Giannis Antetokounmpótól a szériában, és Damian Lillard is kiült két meccset Achilles-húzódás miatt. A Pacers megköszönte a rivális legjobbjának és hangsúlyosan legjobb védőjátékosának újbóli kényszerpihenőjét, és kiváló csapatteljesítménnyel, pontszórásos, vaskos diadallal zárta le 4:2-re a sorozatot, a sorsdöntő meccs két legjobbja egyaránt a padról érkezett Obi Toppin (21) és TJ McConnell (20) személyében, a túloldalon Lillard 28-cal emelkedett ki.

A Pacers következő ellenfele a New York lesz, amely ugyancsak 4:2-vel ütötte ki a Philadelphiát, kihasználva, hogy Joel Embiid bal térde korántsem volt százszázalékos állapotban. A tavalyi szezon MVP-je így is nagy erőkkel vezette csapatát, de 39 pontja is kevésnek bizonyult Jalen Brunson Knicksével szemben. A zseniális irányító egészen fantasztikus teljesítménnyel rukkolt elő az utóbbi időszakban, és a széria utolsó négy mérkőzésén sorrendben 39, 47, 40, majd a sorsdöntő tegnapi diadalon 41 pontot rámolt be a 76ers gyűrűjébe.

NBA, playoff, főcsoport-negyeddöntő, kelet: Indiana–Milwaukee 120:98 (a sorozatot az Indiana nyerte 4:2-re), Philadelphia–New York 115:118 (a sorozatot a New York nyerte 4:2-re). Euroliga, negyeddöntő: Olimpiakosz–Barcelona 92:58 (2:2), Makkabi–Panathinaikosz 88:95 (2:2).

Nyitókép: Brunson a Philadelphia elleni sorozat utolsó négy meccsén 40 pont felett átlagolt (Fotó: Beta/AP)