2024. április 29., hétfő

Gála igen, mérkőzés kevésbé

Hosszú évek kísérletezgetése, vegyes csapatválasztások és egyebek után idén Indianapolisban visszatért az NBA All Star-mérkőzése a régebben évtizedekig megszokott formátumhoz, amelynek keretében a keleti és a nyugati főcsoport legkiválóbb kosarasai csapnak össze egymással. A rajongók arra számítottak, hogy a visszaváltás jó irányba tereli a meccset és a folyamatot, és ismét nagy presztízsű harc, esetleg komoly, sokéves rivalizálás alakulhat ki az elitliga legjobbjai között, főcsoportok szerint. Ilyen szemmel azonban csalódást keltett a találkozó, hiszen a meccs mindenre hasonlított, csak nem egy komolyan vett küzdelemre, amelyen a liga 24 legjobbja mutatja be, hogy mire is képes egymás ellen éles helyzetben.

Olyannyira nem vették komolyan a találkozót a csapatok, hogy a 48 perc termése minden korábbi gálát felülmúlt, hiszen a Kelet 211:186 arányban diadalmaskodott a Nyugat felett, a 397 összpontszám pedig a valaha volt legnagyobb elért az All Starok történetében – ráadásul nem is kevéssel, 23 ponttal múlták felül a legutóbbi, 374-es, 2017-ben íródott rekordot.

A hatalmas pontzuhatag a gyakorlatilag nem létező védelmek mellett a sorjázó tripláknak volt köszönhető, amelyek közül a keleti játékosok egészen elképesztő mennyiséget, 97-et emeltek rá, és 42-t a helyére is küldtek, a nyugatiak halványabb, 25/71-es mutatójuknak nagyban betudhatják a vereséget. A nagy termésből Damian Lillard vette ki a részét legnagyobb mértékben, hiszen a Milwaukee sztárirányítója 11 hárompontost süllyesztett el, köztük kettőt a félpályáról küldött a helyére…

Lillard 39 pontjával csak a keletiek legjobbja lett, és megkapta a gála MVP-díját, bár a teljes meccset tekintve az 50-ig számláló Karl-Anthony Towns magasodott ki, de a Nyugaton ez sem segített. A meccsen természetesen látványos zsákolásokból sem volt hiány, de a szakportálokat, illetve az internetes kommentszekciókat figyelve a szurkolók ennek a legkevésbé sem örültek, és a liga vezetőségének nagy valószínűséggel el kell majd gondolkoznia, hogyan adható újra tét az All Star-gála – ezúttal is játszadozásba forduló – csúcseseményének.

All Star-gálameccs, végeredmény: Kelet–Nyugat 211:186.

 

Nyitókép: Damian Lillard a mérkőzés legértékesebb játékosának járó trófeával (Fotó: Beta/AP)