2024. május 9., csütörtök

Montenegró esélyt sem adott

A magyar válogatott a második helyen zárta a csoportkört a női világbajnokságon, miután a B jelű négyes utolsó találkozóján hatgólos vereséget szenvedett Montenegrótól. A mérkőzés a várakozásoknak megfelelően mindkét oldalról kőkemény és hatékony védekezést hozott, az első periódusban nagyon kevés gól esett, tízpercnyi játék után Montenegró 3:2-re vezetett.

A magyarok elsősorban a beállós hatástalanítására összpontosítottak, támadásban a szélsők révén igyekeztek feltörni a rivális védelmét. Golovin Vlagyimir stratégiája működött, ráadásul Böde-Bíró Blanka több bravúrt is bemutatott, így az első játékrész 10:7-es magyar vezetéssel zárult. A szünet után a tavalyi Eb-bronzérmes alaposan feljavult, Marta Batinović elkapta a fonalat, több ziccert is hárított, ami támadásban is lendületet adott a montenegróiaknak – a jó szélső játék mellett a beállóst is megtalálták a labdák, így a tengerpartiak 6:0-s sorozattal felzárkóztak, és átvették a vezetést.

A magyarok ebben a szakaszban meddő támadásokat vezettek, a hosszú, 13 perces gólcsendet Vámos Petra találata megtörte ugyan, ám a folytatásban sem sikerült eredményes támadójátékkal elrukkolni. A magyar lövők elbizonytalanodtak, Montenegró fokozatosan többgólosra növelte előnyét, és már a végjáték előtt lezárta a meccset. Golovin együttese így két pontot visz magával a középdöntőbe, ahol csütörtökön lép először pályára az A csoport harmadik helyezettje ellen – a négyes végső sorrendje kedd este alakult ki. Montenegróhoz hasonlóan Franciaország, Németország és Hollandia is százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább.

A szerb válogatott kedd este Chile ellen lépett pályára, a meccs tétje a csoport harmadik helyének megszerzése volt.

Eredmények, 3. (utolsó) forduló, B csoport: Montenegró–Magyarország 24:18, Kamerun–Paraguay 26:23. A végeredmény: 1. Montenegró 6, 2. Magyarország 4, 3. Kamerun 2, 4. Paraguay 0 pont. D csoport: Angola–Izland 26:26, Franciaország–Szlovénia 31:27. A végeredmény: 1. Franciaország 6, 2. Szlovénia 4, 3. Angola 1 (79:86), 4. Izland 1 (72:87) pont. F csoport: Japán–Irán 42:10, Németország–Lengyelország 33:17. A végeredmény: 1. Németország 6, 2. Lengyelország 4, 3. Japán 2, 4. Irán 0 pont. H csoport: Argentína–Kongó 31:26, Hollandia–Csehország 33:20. A végeredmény: 1. Hollandia 6, 2. Csehország 4, 3. Argentína 2, 4. Kongó 0 pont.

A mai program, középdöntő, I. csoport: Koreai Köztársaság–Szlovénia, Franciaország–Ausztria, Norvégia–Angola. II. csoport: Ukrajna–Csehország, Spanyolország–Argentína, Hollandia–Brazília. Rájátszás az Elnök Kupáért: Kazahsztán–Kongó.

 

Nyitókép: Az első félidőben még eredményes volt a magyar védekezés (Fotó: MTI)