2024. május 20., hétfő
VIZES VB

A pólósok készen állnak

Kihirdette keretét a pénteken kezdődő fukuokai világbajnokságra Varga Zsolt és Bíró Attila, a magyar férfi és női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A szabálymódosítás értelmében ezúttal 15 játékos nevezhető a viadalra, a kapitányok minden mérkőzés után változtathatnak a 13 fős meccskereten. A csapathirdetés alkalmával kiderült, a férfi világkupa szuperdöntőjén szereplő felállításhoz képest egy helyen módosított Varga Zsolt, Konarik Ákos helyett Pohl Zoltán utazik Japánba. A névsor arról tanúskodik, hogy több fiatal játékos is lehetőséget kap, akik az elmúlt években az utánpótlás-világversenyeken már sikerrel vették az akadályokat, s most a nagyok közt is bizonyíthatnak. Mellettük ugyanakkor a már tapasztalt „öreg rókák” sem hiányoznak a csapatból. Vargáék a csoportkörben a horvátokkal, az argentinokkal és a házigazdákkal mérkőznek.

A magyar férfiválogatott kerete: Lévai Márton, Vogel Soma, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince.

A magyar férfiválogatott a hétvégén még a Margitszigeten edzett (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

A magyar férfiválogatott a hétvégén még a Margitszigeten edzett (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

A nőknél a tavalyi budapesti vb-n ezüstérmes gárdából 12-en utaznak Japánba (közülük kilencen Tokióban is érmet szereztek), mellettük három vb-újonc került a csapatba – Neszmély Boglárka, Dömsödi Dalma és Hajdú Kata. Bíró szerint mindhárman nagy értékei a magyar vízilabdának, korukat meghazudtolva klasszis megoldásokra képesek, teljes értékű csapattagként tekint rájuk. A női válogatott Kanada, Új-Zéland és Japán ellen ugrik majd medencébe a csoportkörben.

A magyar női válogatott kerete: Magyari Alda, Neszmély Boglárka, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Gurisatti Gréta, Geraldine Mahieu, Parkes Rebecca, Máté Zsuzsanna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Dömsödi Dalma, Hajdú Kata.

A szerb férfiválogatott már múlt szerdán elutazott Japánba, ahol Montenegróval folytatja a felkészülést. A közös edzőtáborozásról még a vb sorsolását megelőzően állapodott meg a két szakági szövetség, az csak utólag derült ki, hogy az együttesek egy csoportba kerültek, így a verseny szempontjából nem a legideálisabb a helyzet. Az említett két válogatott mellett még Spanyolország és Dél-Afrika került a kvartettbe. Uroš Stevanović 16 fős kerettel utazott a helyszínre, egyelőre nem tudni, ki marad ki a vb-csapatból.

A szerb férfiválogatott kerete: Branislav Mitrović, Vladimir Mišović, Radoslav Filipović, Nemanja Ubović, Đorđe Lazić, Sava Ranđelović, Nikola Jakšić, Radomir Drašović, Strahinja Rašović, Marko Radulović, Filip Janković, Đorđe Vučinić, Vuk Milojević, Vasilije Martinović, Marko Dimitrijević, Bogdan Gavrilović.

FIÚ U15-ÖS EB, PODGORICA

Vereség a vendéglátótól

Montenegróban mindeközben elrajtolt a fiú U15-ös Európa-bajnokság. A nyitányon a magyarok háromgólos vereséget szenvedtek a házigazdától, míg a szerbek tegnap este játszották első mérkőzésüket.

Fiú U15-ös Eb, 1. forduló, A csoport: Spanyolország–Olaszország 8:9, Magyarország–Montenegró 8:11. C csoport: Málta–Bulgária 17:6, Moldova–Litvánia 16:6. D csoport: Izrael–Írország 28:3, Bosznia-Hercegovina–Hollandia 5:39. E csoport: Grúzia–Ukrajna 12:10, Svájc–Németország 4:18. F csoport: Lengyelország–Szlovénia 19:7, Románia–Csehország 24:3.

Nyitókép: A magyar férfiválogatott a hétvégén még a Margitszigeten edzett (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)