2024. május 13., hétfő
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

A vulkán törvénye

Eseményekben gazdag hétvégén van túl a Tour de France, és korántsem csak pozitív hírekről kell beszámolni. Szombaton a háromfős (Turgis, Delaplace, Declercq) szökés utolérése után az emelkedős sprintet Mads Pedersen nyerte meg, és először vesztett el mezőnyhajrát Jasper Philipsen. A nap tragikus történése viszont, hogy egy bukásban Mark Cavendish is földre került, és kulcscsontját törte, így fel kellett adnia pályafutása utolsó Tourját, és biztosan nem mozdul el a 34 szakaszsikerről, amennyivel – Eddy Merckx mellett – rekordtartó a franciaországi körversenyen.

Tegnap a Francia-középhegység egyik lávakúpjához, a Puy de Dôme-hoz kellett feltekerni a roppant meredek utolsó kilométereken. Az etapsikerért a 14 fős, negyedórás előnnyel gazdálkodó szökés küzdött, a legjobban a kanadai Michael Woods osztotta be erejét, aki fél kilométerrel a cél előtt előzte ki az akkor már 40 kilométer óta egyedül szökő Matteo Jorgensont. Az összetett esélyesek sorából Tadej Pogačar nyakas támadással nyolc másodpercet adott Jonas Vingegaardnak, de a dán megőrizte a sárga trikót.

Végeredmény, 8. szakasz (Libourne–Limoges, 200,7 km): Mads Pedersen 4:12:26 óra, Jasper Philipsen, Wout van Aert, Dylan Groenewegen, Nils Eekhoff a. i. stb. 9. szakasz (Saint-Léonard-de-Noblat–Puy de Dôme, 182,4 km): Michael Woods 4:19:41 óra, Pierre Latour +28, Matej Mohorič +35 mp, Matteo Jorgenson a. i., Clément Berthet +55 mp stb. Az összetett állása: Jonas Vingegaard 38:37:46 óra, Tadej Pogačar +17 mp, Jai Hindley +2:40, Carlos Rodríguez +4:22, Adam Yates +4:39 perc stb.

Blanka meghódította Szardíniát!

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar kerékpározás Vas Blanka révén, a még mindig csak 21 éves lány az első magyar lett, aki szakaszt nyert egy Grand Touron. Nemzeti bajnokunk a női Giro d’Italia szombati, nyolcadik etapján belekerült a nap győztes elmenésébe, majd a tíz-egynéhány fős hajrában a legnagyobb végsebességgel rukkolt elő, és mindenkit, így az amerikai bajnok Chloe Dygertet és a német bajnok Liane Lippertet is maga mögé utasította!

Amikor a magyar bajnok megveri az amerikait és a németet: Vas Blanka (Fotó: Eurosport)

Amikor a magyar bajnok megveri az amerikait és a németet: Vas Blanka (Fotó: Eurosport)

A tegnapi zárószakaszt Chiara Consonni húzta be, az összetettben pedig kétség sem férhetett Annemiek van Vleuten diadalához.

Nyitókép: Amikor a magyar bajnok megveri az amerikait és a németet: Vas Blanka (Fotó: Eurosport)