2024. május 13., hétfő
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Kaotikus hajrában a belga

Még mindig Baszkföldön rajtolt, de már Franciaországban ért célba a Tour de France mezőnye, a harmadik, szűk kétszáz kilométeres szakaszon ismét volt mit „megmászni”, hiszen mintegy 3000 méternyi szintemelkedés várt a versenyzőkre. Az útvonal ennek ellenére csupán három alacsonyabban kategorizált emelkedőn haladt át, ez pedig ideális alkalmat nyújtott a hegyi trikós Neilson Powlessnek, hogy tovább gyűjtögesse a pontokat a pöttyösért zajló különversenyben. Az amerikai csak egy franciát, Laurent Pichon-t talált társnak a napra, így az etap jelentős részét ők ketten töltötték a főcsoport előtt néhány perces előnnyel. Powless nem sokkal az utolsó hegyi részhajrá után „elengedte” a lábát, így Pichon egyedül maradt, és nyakasan küzdött, de esélye sem volt a mezőnnyel szemben, amelyet előző nap már megvicceltek egyszer.

Powless és Pichon szökésben. Az amerikai növelte előnyét a pöttyös trikóért zajló versenyben (Fotó: ad.nl)

Powless és Pichon szökésben. Az amerikai növelte előnyét a pöttyös trikóért zajló versenyben (Fotó: ad.nl)

A franciát negyvennel a cél előtt érte utol a csoport, innen pedig már a hajrára készülhettek a sorok. A legjobb felvezetést Mathieu van der Poeltól Jasper Philipsen kapta, a belga pedig be is húzta a meglehetősen kaotikus sprintet.

Végeredmény, 3. szakasz (Amorebieta-Etxano–Bayonne, 193,5 km): Jasper Philipsen 4:43:15 óra, Phil Bauhaus, Caleb Ewan, Fabio Jakobsen, Wout van Aert a. i. stb. Az összetett állása: Adam Yates 13:52:33 óra, Tadej Pogačar +6 mp, Simon Yates a. i., Victor Lafay +12, van Aert +16 mp stb.

Nyitókép: Powless és Pichon szökésben. Az amerikai növelte előnyét a pöttyös trikóért zajló versenyben (Fotó: ad.nl)