2024. április 30., kedd
OROSZ DOPPINGBOTRÁNY

Veszélyben a tokiói szereplés is

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Rusada) vezetője, Jurij Ganusz szerint fennáll annak a lehetősége, hogy Oroszország elveszíti részvételi jogát a 2020-as olimpián, illetve az is elképzelhető, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságon Szentpétervár sem rendezhet mérkőzéseket. Ganuszt azzal kapcsolatban szólaltatta meg a BBC, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megfelelésügyi bizottsága szombaton javasolta a szervezet végrehajtó bizottságának, hogy a Rusada státusát sorolja át a nem megfelelő kategóriába – ettől a státustól függ, hogy részt vehetnek-e majd az orosz sportolók a nemzetközi versenyeken. A döntést december 9-én hirdetik ki.

A WADA megfelelésügyi bizottsága a Rusada moszkvai laboratóriuma által a nemzetközi ügynökség rendelkezésére bocsátott adatokban tapasztalt rendellenességekre alapozta javaslatát. A Rusada 2015-ben ugyan feltételesen visszanyerte a korábban a rendszerszerű doppingolás miatt megvont megfelelési státusát, de ennek megőrzéséhez további feltételeknek kellett volna teljesülniük: egyrészt 2018. december 31-éig be kellett engednie a WADA szakértőit a moszkvai laboratóriumba, és átadni nekik az ott tárolt elektronikus adatbázist – ami az idén január közepére teljesült –, másrészt 2019. június 30-áig kellett válaszolnia a WADA vizsgálata nyomán felmerülő kérdésekre. A WADA kifogásaiból kiderült: nem véletlen fájltörlések, hanem az egész struktúrát érintő módosítások történtek az adatbázisban. Ganusz szerint a helyzet egyelőre kilátástalan, mert az új megfelelési szabványok megsértése nemcsak az olimpiákon, a világ- és Európa-bajnokságokon, hanem minden nemzetközi sportrendezvényen való részvétel jogát korlátozza, csakúgy mint ezek megrendezését. A büntetés érintheti a nemzetközi sportszervezetek vezetőségében való részvételt is. Elmondta, mivel a laboratóriumban a 2011 és 2015 közötti időszakra vonatkozó vagy még korábbi adatokat tároltak, a változtatások olyan sportolók eredményeit érinthették, akiket azóta hatalommal ruháztak fel. Ganusz ugyanakkor cáfolta, hogy csak Oroszországban lenne doppingválság, az Egyesült Államokat, Ausztriát, Finnországot, Franciaországot és Portugáliát hozva fel példaként. Elismerte viszont, hogy az adatbázis manipulálása a doppingolás állami támogatásának bizonyítéka, amelynek „a legfelső szintű sportvezetők” részesei voltak. Kiemelte, a Rusada az ő vezetése alatt helyreállította szakmai minőségét, és biztosította, hogy csaknem az összes orosz sportoló ott lehessen a dél-koreai téli olimpián.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában újságíróknak kijelentette, hogy az orosz sporthatóságok a WADA minden kérdésére megadták a szüksége választ, és továbbra is együttműködnek az ügynökséggel. Arra intette a sajtó munkatársait, hogy várják meg az orosz fél által adott válaszok elemzésének eredményét.