2024. április 30., kedd
VIZES VB

Hosszú zsinórban negyedszer!

Szabó Szebasztián ötödik 50 pillangón, elődöntős a magyar női pólócsapat

Tegnap a 100 méteres férfi mellúszás döntőjével indult a délutáni program a kvangdzsui vizes világbajnokság központi helyszínén, az Aquatics Centerben. A közönség joggal reménykedhetett egy újabb világcsúcsban, a szám egyeduralkodója, Adam Peaty azonban elmaradt vasárnapi legjobbjától, rekordot ugyan nem döntött, de így is magabiztosan, egy testhossznyi előnnyel verte a mezőnyt.

A folytatás is izgalmasnak ígérkezett, sőt, azonnal meglepetéssel is szolgált! A sztárokat felvonultató női 100 pillangó klasszisa, Sarah Sjöström ugyan toronymagas esélyesnek számított, a papírformát azonban Margaret Macneil alaposan borította – a svéd hatalmas meglepetésre nem bírta a hajrát, a fiatal kanadai sokkal jobban jött a végén, és meg is előzte a favoritot.

A 100 férfi hát és a 100 női mell középfutamai különösebb izgalmak nélkül teltek, a magyarok fejben különben is előrébb jártak már, hiszen a Szabó Szebasztiánt is felvonultató 50 méteres pillangóúszás döntője következett. Ahogy arról beszámoltunk, Szabónak az előfutam és a középdöntő során is akadt némi technikai hibája, de hatodikként így is bekerült a fináléba, ahol a hetes pályáról szeretett volna meglepetést okozni. A 23 éves zentai fiatalember szemmel láthatóan nagyon izgult, a mezőnyt ugyan nem, a szurkolókat és csapatát azonban kellemesen meglepte, az elődöntőhöz képest egy helyet előrébb lépett, ötödikként ért a falhoz, ráadásul új egyéni és magyar országos csúcsot úszott (22,90)!

Szabó Szebasztián természetesen örült az egyéni csúcsnak (Fotó: MTI)

Szabó Szebasztián természetesen örült az egyéni csúcsnak (Fotó: MTI)

„Élveztem a mai úszást, az első világbajnoki döntőnek ez nagyon jó volt, az ötödik hely nem olyan rossz, lehetett volna jobb is, de tudom, hogy az éremhez még nagyon sokat kell melózni. A reakció és a víz alatti mozgás is rendben volt, talán az utolsó tíz méterem lehetett volna jobb. Az előfutamra és a középdöntőre a stressz rányomta a bélyegét, bevallom, hogy eléggé izgultam. Valójában vasárnap kellett volna így úsznom, és a fináléban egy kicsit még ennél is jobban, ennek ellenére elégedett vagyok, ismét sikerült javítanom. Meglátjuk, ezután hogy megy majd, az alap megvan. A legtöbbet, legjobbat szerettem volna kihozni magamból, elsősorban magamnak szerettem volna bizonyítani, ami sikerült is. A vb-t megelőző rosszindulatú megjegyzéseket igyekeztem és ezután is igyekszem kizárni, számomra hatalmas megtiszteltetés, hogy a magyar válogatott színeiben szerepelhetek, és örülök, hogy így döntöttem” – mondta a döntőt követően Szabó, aki két évvel ezelőtt, a budapesti vb-n 13. volt ebben a számban, ahhoz képest jelentősen előrelépett, és a jövőben bizonyára még komolyabb eredményekre számíthatunk tőle.

A hétfői finálékat a női 200 méteres vegyesúszás zárta, ahol a szám háromszoros világbajnoka, Hosszú Katinka negyedik címéért ugrott medencébe. A vasárnapi részidők mind azt mutatták, van még tartalék az Iron Ladyben, és ő maga is sejtelmesen nyilatkozott az elődöntőt követően, ennek ellenére nem sikerült a bűvös 2:07-es határ alá kerülnie. A szokásosnál ugyan dinamikusabban kezdett, gyakorlatilag végig vezetve, közel egy másodpercet vert a komplett mezőnyre, visszafogottan nyilatkozott a futamot követően: „Az elmúlt évemet figyelembe véve nem vagyok csalódott, igyekeztem a pillanatra koncentrálni. Nem érzem, hogy nagyon szoros lett volna a verseny, talán jobb is, hogy nem lett most világcsúcs, szeretem, ha többet kell dolgozni egy rekordért, a győzelemnek és a címvédésnek mindazonáltal nagyon örülök. Jövőre az olimpián még jobb lesz, ez további motiváció a számomra.”

Hosszú Katinka 2012 ősze óta egyetlen világversenyen sem talált legyőzőre 200 vegyesen, a mezőny ugyan igyekszik felzárkózni, Katka azonban egy hosszal mindig előttük jár.

A magyar női pólósok is megörvendeztették a szurkolókat, egy végig kiélezett találkozón végül 7:6-ra legyőzték az olaszokat, így bejutottak a torna elődöntőjébe, ahol szerdán – közép-európai idő szerint 11.30-tól – Spanyolországgal vívnak ki-ki meccset.

„Többször elmondtam, nekünk jól jön a pluszmérkőzés a negyeddöntőért, fontos, hogy még játszottunk. Nem csökkent az önbizalmunk, és jól játszottunk. Persze jól játszva nyerni könnyű, és ezért van nagy értéke ennek a sikernek, mert korántsem pólóztunk nagyon jól. Iszonyatos taktikai csatát vívtunk, ezerszer találkoztunk már egymással, akár ezekben a felállásokban is. A múltból semmilyen következtetést sem lehet levonni, mindig a napi formán múlik a siker, hetven-nyolcvan százalékban úgyis fejben, mentálisan dől el a meccs. A védekezés, a jó meccskezdés több mint biztató volt. Azért is esett kevés gól, mert nagyon jól ismerjük a másikat. Az olaszok ki tudták kapcsolni Keszthelyi Ritát, sőt majdnem kipontozták, ami azért nekünk egy-két gól mínuszt jelentett, de mi is kivettük a játékból a kulcsembereiket. Nem rakok extra terhet a lányokra. A spanyolok az esélyesebbek, ezt a teljesítményt is meg kell fejelnünk, hogy szoros mérkőzést játsszunk velünk, de képesek vagyunk rá” – értékelt a negyeddöntőt követően Bíró Attila szövetségi kapitány.

A magyarokon és a spanyolokon kívül elődöntős még a görögöket tíz góllal (15:5) legyőző Egyesült Államok és az oroszokat 9:7-re felülmúló Ausztrália.