2024. április 30., kedd
VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

Az érmek és Tokió

A budapesti BOK Csarnokban ma kezdődik el az év legnagyobb vívóeseménye, a világbajnokság, amely önmagán túlmutató jelentőséggel is bír, hiszen egyúttal a jövő évi tokiói olimpia kvalifikációs tornájának is számít. A házigazda magyaroknak tehát hazai közönség – és nyomás? – előtt lesz esélyük kiharcolni az ötkarikás szereplést, ugyanakkor ez kőkemény feladat lesz, hiszen épp a nagy tét miatt a teljes nemzetközi mezőny színe-java itt lesz, ráadásul korábban soha ennyi ország (115) és soha ennyi versenyző (1068) nem indult még vb-n.

Budapest egyébként már 2013-ban is megrendezte ezt a tornát, a korai újrázás egyértelműen a nemzetközi szövetség elismerésének a jele. Erről beszélt Csampa Zsolt, a Magyar Vívószövetség elnöke is, aki hangsúlyozta, már hat éve is bizonyították, hogy nemzetközi szintű rendezvényt képesek létrehozni, és a versenyzőktől kezdve a szurkolókig, mindenki szívesen látogat el Magyarországra.Szeretnénk egy olyan show-t varázsolni a BOK Csarnokba, hogy akik kilátogatnak, sose felejtsék el az élményt” – magyarázta az elnök.

A magyar gárda tavaly a kínai Vukszi városában egyetlen érmet, egy bronzot szerzett a férfi kardcsapat (Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András) révén, ám Csampa szerint most talán van remény több dobogós helyezésre. „Az összes magyar versenyző, aki pástra lép a budapesti világbajnokságon, úgy készült erre a vb-re, hogy nyerni akar. Ez természetesen nem lehetséges, de ha valaki így áll hozzá a versenyhez, nagy baj már nem lehet” – fogalmazott az elnök. Egyéniben a férfiaknál az említett kardozók mellett a párbajtőröző Rédli András lehet a húzónév, a nőknél valószínűleg a párbajtőröző Kun Annára, a tőröző Kreiss Fannira és Mohamed Aidára, valamint a kardozó Márton Annára és Pusztai Lizára érdemes leginkább odafigyelni.

A program szerint mától szerdáig egyéni selejtezőket rendeznek, az első érmeket csütörtökön osztják ki. Szombattól a selejtezőkkel megkezdődnek a csapatversenyek is.