2024. június 6., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Horrorbukások és két nagy szóló

Sajnos nem csak a tiszta versenyzésről szólt az idei Tour de France nyitóhétvégéje, bár ebben a tekintetben parádés izgalmakat láthattunk. Mielőtt azonban sor kerülhetett volna a szombati első szakasz befutójára, máris komoly események rázták meg az egész mezőnyt. A viadal első napján ugyanis két hatalmas bukás történt, az első mintegy harminc kilométerrel a cél előtt, a második pedig már bőven az utolsó tízesen belül. Ami még dühítőbbé teszi a dolgot, hogy az első esetében egyértelműen egy óvatlan szurkoló felelősségéről beszélhetünk, aki elfelejtette, hogy kerékpárversenyre ment, helyette molinójával mindenképp meg akarta szerezni az öt másodperces hírnevet. Tette mindezt a közeledő mezőny útjába állva, annak hátat fordítva – a tehetetlen, belé rohanó Tony Martin bukása dominóeffektust okozott, rengetegen estek a földre, a betonra és egymás hegyére-hátára. Az egyetlen biztató dolog, hogy a szervezők a hírek szerint beperelték a tömegbukás okozóját.

Az emelkedős befutót Julian Alaphilippe nyerte meg, aki bő 2 kilométerrel a cél előtt indítva kitartott, és külön idővel ért célba, felvéve a Tour első sárga trikóját. Nem őrizte viszont túl sokáig, hiszen tegnap már nem róla szólt az ugyancsak emelkedős hajrá: a többször támadó Mathieu van der Poel az utolsó kilométeren belül már ellenállhatatlan támadást indított, és akkora előnnyel ért haza, ami a sárga trikó átvételéhez is elegendő volt.

Végeredmény, 1. szakasz (Brest–Landerneau, 197,8 km): Julia Alaphilippe 4:39:05 óra, Michael Matthews +8 mp, Primož Roglič, Jack Haig, Wilco Kelderman a. i. stb. 2. szakasz (Perros-Guirec–Mûr-de-Bretagne Guerlédan, 183,5 km): Mathieu van der Poel 4:18:30 óra, Tadej Pogačar +6 mp, Roglič, Kelderman a. i., Alaphilippe +8 mp stb. Az összetett állása: Van der Poel 8:57:25 óra, Alaphilippe +8, Pogačar +13, Roglič +14, Kelderman +24 mp stb.

Zombori győzelem a Vajdasági Kupán

Šiden rendezték meg tegnap a Szerbiai Kupa soros versenyét, amely egyúttal a Vajdasági Kupa különversenyének is számított. A felnőtt elit férfimezőnyben a zombori S Team versenyzője, Antalovics Krisztián győzött, a dobogó alsóbb fokaira egy újvidéki és egy kúlai versenyző állhatott fel.