2024. április 30., kedd
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

A rózsaszín trikós erődemonstrációja

Az egyik legnagyobb és legszebb tavaszi egynapost, a Strade Bianchét idézte a Giro d’Italia tegnapi etapja, amely négy, a toscanai tájra jellemző fehér murvás útszakaszon haladt át. Ez azt is jelentette, hogy változásokra lehetett számítani az összetett erősorrendben, hiszen minden murvás útrész egyúttal emelkedőkön is áthaladt. A 11 fős szökést közel negyedórára is elengedték, ezért a győztes onnan került ki a svájci Schmid személyében, míg a nagy nevek közül a rózsaszín trikós Bernal volt a legerősebb, aki minden riválisának időt adott, és jócskán növelte előnyét az összetettben.

Valter Attila az utolsó murvás szakaszig szépen tartotta magát a főcsoportban, de a végére elfogyott az ereje, és az utolsó kilométereken egyre nagyobb hátrányt szedett össze. Végül a 30. helyen érkezett célba a szakaszgyőzteshez képest bő hat-, Bernalhoz képest háromperces hátránnyal, összetettben pedig lecsúszott a 13. helyre közel 4 perces lemaradással. Dina Márton 19 perces hátránnyal a 75. helyen fejezte be az etapot.

Végeredmény, 11. szakasz (Perugia–Montalcino, 162 km): Mauro Schmid 4:01:55 óra, Alessandro Covi +1, Harm Vanhoucke +26, Dries de Bondt +41 mp, Simon Gugliemi a. i. stb. Az összetett állása: Egan Bernal 42:35:21 óra, Alekszandr Vlaszov +45 mp, Damiano Caruso +1:12, Hugh Carthy +1:17, Simon Yates +1:22 perc stb.