2024. május 17., péntek
XXIV. TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK

Megroppanva a nyomás alatt

A vártnál is drámaibb pillanatokkal zárult a doppingbotrányba keveredett Kamila Valijeva okán hirtelen a figyelem középpontjába került női műkorcsolyaverseny. A rövidprogram után a folytatást az első helyen váró 15 éves lány a szabadprogramban utolsóként léphetett jégre, ám az elmúlt hét során komoly meghurcoltatáson és egy bírósági tárgyaláson is átesett sportoló több ugrását is elrontotta, s végül a negyedik helyen zárt. Mivel a függőben lévő sorsú Valijeva – aki vallomása szerint véletlenül nagyapja gyógyszerét szedte be, így került szervezetébe a fáradékonyságot csökkentő tiltott szer – nem végzett a dobogón, így megtarthatták a díjátadót, amiben a kettős orosz győzelem dacára sem volt sok köszönet, hiszen Anna Scserbakova nem tudott örülni az ilyen körülmények között megszerzett aranyának, míg Alekszandra Truszova első felindulásból fel sem akart állni rá, és az egész sportból kiábrándult, miután tökéletesnek vélt előadása sem volt elég a győzelemhez. A diplomáciai harc a háttérben nem hagyott alább, Thomas Bach NOB-elnök pedig azon dolgozik, hogy felemeljék a részvételi korhatárt, elkerülve a kiskorúságból fakadó hasonló helyzeteket a jövőben.

Eközben megkezdődött a párosok versenye is a jégcsarnokban, amin 66 év múlva lehetett volna ismét magyar műkorcsolyakettős, ám Julia Scsetinyina és Magyar Márk kénytelen volt visszalépni utóbbi pozitív koronavírustesztje miatt.

Véget értek az olimpiai biatlonversenyek, melyek végén Johannes Thingnes Bø letaszíthatatlanul állt az egyéni éremtábla élére, hiszen a norvég sílövőlegenda mind a hat lehetséges számban elindult, ebből ötön dobogón végzett, négyen pedig (kétszer egyéniben, kétszer csapatban) aranyat szerzett. A biatlon kínálta a legtöbb esélyt az ismételt jó szereplésre, hiszen ötször lett érmes a francia Quentin Fillon Maillet, és a nőknél a norvég Marte Olsbu Røiseland is.

Szintén halmozta a medálokat a kínai–amerikai Eileen Gu, aki a síakrobatika három számát két arannyal és egy ezüsttel zárta. A 18 éves Gu Amerikában született, mégis kínai színeket képvisel, a szervezők pedig az olimpia poszterlányaként használták, népszerűsége mellett viszont egyre több támadás is éri rejtélyes állampolgárságváltása miatt, és akár még az állam előtt is bajba kerülhet, mióta elismerte, a kínai törvényeket megkerülve használja az országban tiltott közösségi oldalakat.

A pekingi téli olimpia végnapjaihoz érkezett, a sűrű szombati program után a vasárnapi záróceremónián kialszik a láng.

Eredmények, biatlon, tömegrajtos verseny, nők: 1. Justine Braisaz-Bouchet (francia) 40:18,0, 2. Tiril Eckhoff (norvég) +15,3, 3. Marte Olsbu Røiseland (norvég) +34,9. Férfiak: Johannes Thingnes Bø (norvég) 38:14,4, 2. Martin Monsilouma (svéd) +40,3, 3. Vetle Sjåstad Christiansen (norvég) +1:12,5. Szabadstílusú sí, nők, félcső: 1. Eileen Gu (kínai) 95,25, 2. Cassie Sharpe (kanadai) 90,75, 3. Rachael Karker (kanadai) 87,75 pont. Férfiak, síkrossz: 1. Ryan Regez (svájci), 2. Alex Fiva (svájci), 3. Szergej Ridzik (orosz). Gyorskorcsolya, férfiak, 1000 m: 1. Thomas Krol (holland) 1:07,92, 2. Laurent Dubreuil (kanadai) +0,40, 3. Håvard Lorentzen (norvég) +0,56 másodperc. Műkorcsolya, nők: 1. Anna Scserbakova (orosz) 255,95, 2. Alekszandra Truszova (orosz) 251,73, 3. Kaori Szakamoto (japán) 233,13 pont. Curling, férfi elődöntő: Svédország–Kanada 5:3, USA–Nagy-Britannia 4:8. Bronzmérkőzés: Kanada-USA 8:5. Jégkorong, férfi elődöntő: Finnország–Szlovákia 2:0.