2024. május 16., csütörtök
XXIV. TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK

Shiffrin harmadszor rontott

Aligha lesz a pekingi olimpiának nagyobb egyéni drámája, mint Mikaela Shiffrin érthetetlen összeomlása a lejtőkön. A kétszeres olimpiai- és hatszoros világbajnok szlalomkirálynő jó formában, a világkupa összetett éllovasaként érkezett a játékokra, ahol viszont az öt alpesi szám egyikén sem jöttek az eredmények: lesiklásban 18., szuperóriás-műlesiklásban 9. lett, a három sikerszámában, műlesiklásban, óriás-műlesiklásban és a tegnap rendezett alpesi összetettben pedig egyaránt rontott és kiesett. A számot Michelle Gisin nyerte, aki megvédte címét, és tovább erősítette a svájciak fölényét alpesi síben, hiszen a tíz egyéni számban ötöt is ők nyertek, különböző sportolókkal.

Egyre nagyobb figyelem helyeződik a végjátékhoz közeledő csapatsportokra. A női jégkorongtornán már meg is rendezték az álomdöntőt, ahol Kanada 3:2-re győzte le a csak a hajrában szépítő USA-t. A meccs hőse a kanadai Marie-Philip Poulin volt, aki kétszer is betalált, ezzel már a negyedik olimpiai döntőjén szerzett gólt! A férfiaknál már biztosan nem lesz észak-amerikai finálé, hiszen nagy meglepetésre mindkét csapat a negyeddöntőben búcsúzott. A kanadaiakat a svédek, az amerikaiakat pedig büntetőkkel a szlovákok ejtették ki.

Curlingben véget értek a csoportküzdelmek, és bár a továbbjutók névsora nem meglepő, óhatatlanul lemaradtak a folytatásról a nagy esélyesek. A nőknél Svájc és Svédország elődöntős helye már korábban biztos volt, a zárófordulóban viszont a legutolsó eldobott kőig zajlott a számolgatás, és végül a dél-koreaiak svédektől elszenvedett veresége döntött arról, hogy nem a kanadaiak, hanem a britek lesznek a továbbjutók, méghozzá egy hajszállal, a meccsek előtt eldobott kő átlagtávolságai alapján… A 2014-es bajnok Jennifer Jonesék így biztosan nem ismételhetnek, megúszta viszont a blamát Eve Muirhead, aki régóta a brit olimpiai küldöttség fő aranyvárományosa, ám 2010 óta csak egy bronz jött össze csapatának. A férfiaknál viszont a legjobb mutatóval zárt a Bruce Mouat vezette brit csapat, s elődöntősök még az olimpián kívül már mindent megnyert Niklas Edin-féle svédek, a kanadaiak, valamint a négy éve nagy meglepetésre győztes amerikaiak.

Megszokott kép Shiffrinről Pekingben… (Fotó: Beta/AP)

Megszokott kép Shiffrinről Pekingben… (Fotó: Beta/AP)

Eredmények, alpesi sí, női összetett: 1. Michelle Gisin (svájci) 2:25,67, 2. Wendy Holdener (svájci) +1,05, 3. Federica Brignone (olasz) +1,85 másodperc, Nevena Ignjatović kiesett.
Északi összetett, csapatverseny: 1. Norvégia 50:45,1, 2. Németország +54,9, 3. Japán +55,2 másodperc. Szabadstílusú sí, női síkrossz: 1. Sandra Näslund (svéd), 2. Marielle Thompson (kanadai), 3. Daniela Maier (német). Gyorskorcsolya, nők, 1000 m: 1. Miho Takagi (japán) 1:13,19, 2. Jutta Leerdam (holland) +0,64, 3. Brittany Bowe (amerikai) +1,42 másodperc.
Curling, a csoportkör végeredménye, férfiak: Nagy-Britannia 8, Svédország 7, Kanada és USA 5, Kína, Norvégia, Svájc és Oroszország 4, Olaszország 3, Dánia 1 győzelem. Nők: Svájc 8, Svédország 7, Nagy-Britannia, Japán és Kanada 5, USA, Kína és Dél-Korea 4, Dánia 2, Oroszország 1 győzelem. Jégkorong, nők, döntő: Kanada–USA 3:2. Férfiak, negyeddöntő: Svédország–Kanada 2:0. Az elődöntőben: Finnország–Szlovákia, Oroszország–Svédország.