2024. május 17., péntek
XXIV. TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK

Díjátadó csak az olimpia után

Eddig két doppingesetre derült fény a pekingi olimpián. Az iráni alpesi síző, Hosszein Semsaki esete elkerülte a címlapokat, és ő maga sem mentegetőzött, elismerte felelősségét abban, hogy anabolikus szteroidokat találtak a szervezetében. Az orosz műkorcsolyázó, Kamila Valijeva ügye azonban napok óta a rivaldafényben van. A 15 éves lány által bemutatott négyfordulatos ugrásoknak nagy szerepe volt abban, hogy az oroszok múlt hétfőn megnyerték a csapatversenyt, ám az érmek átadása azóta sem történt meg. A doppingbotrány a verseny másnapján robbant ki, ugyanis a Valijeva által még december 25-én leadott mintában a február 8-án, Stockholmban elvégzett vizsgálat során mutatták ki egy tiltott szer, a trimetazidin jelenlétét. Az ügyet a Nemzetközi Sportdöntőbíróság vizsgálta, amely hétfőn határozott arról, hogy engedélyezi Valijeva indulását a kedden kezdődő egyéni versenyben, miután a fiatal sportoló életkora miatt még védett személynek számít. A CAS emellett a döntést az arányosság elvével indokolta, hozzátéve, hogy a sportoló eltiltása jelen körülmények között „helyrehozhatatlan károkat okozna számára”. A szervezet ugyanakkor szokatlannak találta a minta leadása és vizsgálata között eltelt hosszú időt és az eredmény közlésének időzítését, aminek kapcsán tovább vizsgálódik, így a csapatverseny eredménye ügyében továbbra sem született határozat, s az érmeket jó eséllyel csak az olimpia után adják majd át. Az oroszok kizárása esetén az amerikaiakhoz kerülne az arany.

Hétfőn már csak azért is volt ideje ezzel az üggyel foglalkoznia a sajtónak, mert csupán négy döntőt rendeztek Pekingben. A főeseményt a síugrók férfi csapatversenye jelentette, amelyen végig nagy csata folyt, s nagyrészt Szlovénia vezetett, a hajrában azonban az osztrákok minimális előnyt szereztek, amit utolsó ugrójuk, Manuel Fettner meg is őrzött. A már két arannyal, három ezüsttel és két bronzzal álló Szlovénia az ország történetének legsikeresebb olimpiáját teljesíti. Bemutatkozott egy új sportág is, a női egyszemélyes bob, amely Kaillie Humphries fölényes győzelmével kettős amerikai sikert hozott.

Egy 15 éves lány a figyelem középpontjában (Fotó: Beta/AP)

Egy 15 éves lány a figyelem középpontjában (Fotó: Beta/AP)

További érdekes fejlemény Pekingből, hogy spanyol és boszniai képviselők találkoztak egy közös olimpiai pályázat lehetősége kapcsán, 2030-ban ugyanis Barcelona és Szarajevó különös párosa szeretné megrendezni a téli játékokat. A tervek szerint a bosnyák fővárosban a csúszósportok eseményei zajlanának az 1984-es ottani olimpiára épített, azóta már egy háborút is megélt bobpálya felújítása után...

Eredmények, síugrás, csapatverseny: 1. Ausztria (Kraft, Huber, Hörl, Fettner) 942,7, 2. Szlovénia (Kos, C. Prevc, Zajc, P. Prevc) 934,4, 3. Németország (Schmid, Leyhe, Eisenbichler, Geiger) 922,9 pont. Szabadstílusú sí, női ugrás: 1.  Hszü Meng-tao (kínai) 108,61, 2. Hanna Huszkova (fehérorosz) 107,95, 3. Megan Nick (amerikai) 93,76 pont. Műkorcsolya, jégtánc: 1. Papadakis, Cizeron (francia) 226,98, 2. Szinyicina, Kacalapov (orosz) 220,51, 3. Hubbell, Donohue (amerikai) 218,02 pont.  Női monobob: 1. Kaillie Humphries (amerikai) 4:19,27, 2. Elana Meyers Taylor (amerikai) +1,54, 3. Christine de Bruin (kanadai) +1,76 másodperc. Jégkorong, női elődöntő: Kanada–Svájc 10:3.