2024. május 16., csütörtök
XXIV. TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK

Az apa nyomdokain

Történelmi tettet vitt véghez az osztrák Johannes Strolz az alpesi sí összetett számában elért győzelmével, hiszen 34 évvel korábban, 1988-ban Calgaryban apja, Hubert is nyert ugyanebben a számban. Ők az alpesi síelésben az első, de a téli olimpiák történetében is mindössze a második apa-fiú páros, akik eljutottak az aranyig.

Johannes Strolz a lesiklást a 4. legjobb idővel zárta, műlesiklásban azonban a mezőny fölé emelkedett. Aleksander Aamodt Kilde és James Crawford állhatott még dobogóra, de remekelt az izraeli színekben versenyző Szőllős Barnabás is, aki 6. lett.

Érzelmes siker a jancsingi lejtőkön (Fotó: Beta/AP)

Érzelmes siker a jancsingi lejtőkön (Fotó: Beta/AP)

Strolz győzelme mellett is hozott még emlékezetes befutókat a csütörtöki nap, például a nők 10 kilométeres klasszikus stílusú sífutásában, ami noha egyéni indításos verseny, vagyis a résztvevők nem közvetlenül egymással csatáznak, ám így is végletekig kiélezett maradt a befutó, hiszen a félórás futás végén csak négy tizeden múlt, hogy Kerttu Niskanen meg tudja előzni a már második pekingi aranyát gyűjtő Therese Johaugot. Szintén feszült végjátékot hozott a férfi hódeszkakrossz döntője, ahol Alessandro Hämmerle és Eliot Grondin szinte végig fej fej mellett száguldott a pályán, és végül célfotó döntött előbbi javára.

Véget ért a férfi műkorcsolya egyéni versenye, ahol azok után, hogy Nathan Chen világcsúcsot jelentő pontszámot kapott a rövidprogramra, fölényesen nyerte a szabadprogramot, és vele az aranyérmet is. Az elmúlt két olimpián győztes japán Juzuru Hanju mindent megtett a felzárkózásért, és a versenykörülmények között még soha be nem mutatott négyfordulatos Axelt is megpróbálta, ám elesett belőle. Eközben rejtélyes botrány bontakozik a sportágban, még mindig nem adták ugyanis át a hétfőn véget ért csapatverseny érmeit, miután a győztes orosz csapat egyik tagja, a 15 évesen egy az olimpiákon egyedülálló ugráskombinációt is bemutató Kamila Valijeva egy korábbi doppingtesztje körül – a Nemzetközi Korcsolyaszövetség megfogalmazása szerint – „jogi vita” zajlik. A helyzetet bonyolítja, hogy a sportoló még nem érte el azt a 16 éves életkort, amely felett felelősségre vonható lenne egy ilyen esetleges vétség kapcsán.   

Az éremtáblázaton hat versenynap után komoly harc folyik az első helyért: a csütörtöki utolsó esemény, a szánkó csapatversenye előtt a norvégok és a németek 5-5 arannyal vezettek, mögöttük az USA, Ausztria, Hollandia és Svédország egyaránt négy első hellyel rendelkezik, de már a házigazda Kínának is összejött három, a négy évvel ezelőtti egyetlen győzelmükkel szemben. Magyarország két bronzérmével jelenleg a 23. helyet foglalja el.

Különös sztorikat szállít a műkorcsolyapálya (Fotó: Beta/AP)

Különös sztorikat szállít a műkorcsolyapálya (Fotó: Beta/AP)

Eredmények, alpesi sí, összetett, férfiak: 1. Johannes Strolz (osztrák) 2:31,43, 2. Aleksander Aamodt Kilde (norvég) +0,59, 3. James Crawford (kanadai) +0,68. Sífutás, nők, klasszikus 10 km: 1. Therese Johaug (norvég) 28:06,3, 2. Kerttu Niskanen (finn) +0,4, 3. Krista Pärmäkoski (finn) +31,5 másodperc. Szabadstílusú sí, vegyes csapat aerial: 1. USA 338,34, 2. Kína 324,22, 3. Kanada 290,98 pont. Szánkó, férfi páros: 1. Wendl, Arlt (német) 1:56,554, 2. Eggert, Benecken (német) +0,099, 3. Steu, Koller (osztrák) +0,511 másodperc. Műkorcsolya, férfiak: 1. Nathan Chen (amerikai) 332,60, 2. Juma Kagijama (japán) 310,05, 3. Soma Uno (japán) 293 pont. Gyorskorcsolya, nők, 5000 m: 1. Irene Schouten (holland) 6:43,51, 2. Isabelle Weidemann (kanadai) +4,67, 3. Martina Sabliková (cseh) +6,58. Hódeszka, nők, félcső: 1. Chloe Kim (amerikai) 94, 2. Queralt Castellet (spanyol) 90,25, 3. Szena Tomita (japán) 88,25 pont. Férfiak, krossz: 1. Alessandro Hämmerle (osztrák), 2. Eliot Grondin (kanadai), 3. Omar Visintin (olasz). Jégkorong, férfiak, B csoport: Csehország-Dánia 1:2. C csoport: Svédország-Lettország 3:2, Finnország-Szlovákia 6:2.