2024. május 9., csütörtök
OLIMPIA 2024

Az amerikai focistalányok már kijutottak

Az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottja kijutott a 2024-es párizsi olimpiára, miután hétfőn megnyerte a CONCACAF-zóna kontinensbajnokságát. Az amerikaiak a mexikói torna hétfői döntőjében Alex Morgan 78. percben értékesített büntetőjével múlták felül az olimpiai címvédő kanadai együttest Guadalupéban, így megvédték címüket, összesítésben pedig kilencedik alkalommal bizonyultak a kontinens legjobbjának. A tavaly végül olimpiai bronzérmesként zárt együttes a rendező franciák mellett a második biztos résztvevője a 12 csapatos párizsi tornának. Kanada számára a térség szeptemberi pótselejtezőjében lesz lehetőség a javításra, a kétmeccses párharcban a kontinensbajnokságon bronzérmes Jamaicával mérkőzik meg.

NÉPES VIZES TÁBOR PÁRIZSBAN

A vízi sportok öt szakágában összesen 1392 versenyző vesz részt a 2024-es párizsi olimpián – jelentette be a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), közzétéve a két év múlva esedékes nyári ötkarikás játékokra kidolgozott kvalifikációs menetrendjét. A sportolók úszásban, szinkronúszásban, nyílt vízi úszásban, műugrásban és vízilabdában mérik össze tudásukat a július 27-i nyitánytól, vagyis az első hivatalos versenynaptól kezdve egészen augusztus 11-ig, a záróünnepség napjáig. A legnagyobb létszámban az úszók szerepelnek: 852-en szállnak vízbe az Európa legnagyobb fedett vízi stadionjaként számon tartott Paris La Défense Arenában, ahol kilenc napon át, augusztus 4-ig viaskodnak 35 versenyszámban. Összesen 44-en – 22 férfi és 22 nő – indulhatnak a nyílt vízi úszásban, amelyet a Szajna folyóban, az Eiffel-torony árnyékában, a Pont d’Ienánál rendeznek meg a tervek szerint augusztus 8-án és 9-én, mindkét nem számára 10 kilométeren. Az olimpiai távra a 2023-as fukuokai vizes világbajnokság első három helyezettje kvalifikálja magát mind a nőknél, mind a férfiaknál, s hozzájuk csatlakozik a 2024-es dohai vb legjobb 13-13 úszója, majd utána töltik fel teljesen a mezőnyt. Mű- és toronyugrásban 136-an versenyeznek majd az Aquatics Centre-ben, ahol nyolc számban osztanak érmeket. Ugyanebben a létesítményben szerepelnek a szinkronúszók is, összesen 96-an, akik párosban és csapatban vetélkedhetnek az ötkarikás medálokért, az egyéni és a vegyes páros nincs benne az olimpiai programban. Vízilabdában 12 férfi- és 10 női csapat – összesen 264 sportoló – ugrik vízbe a hatezer férőhelyes Aquatics Centre-ben július 27-től augusztus 4-ig, majd a csoportmérkőzéseket követően már a Paris La Défense Arenában folytatódnak a pólós küzdelmek augusztus 5-től a 11-i döntőig. Rendezőként Franciaország automatikusan kvalifikálja magát a férfi és a női vízilabdatornára, miként a házigazdák a többi vizes szakágban is „helyből” garantált szereplői a versenyeknek.

MEGVANNAK A 2028-AS DÁTUMOK

Bejelentették a 2028-as Los Angeles-i olimpia és paralimpia dátumait, ezek alapján az ötkarikás játékok július 14-től 30-ig, a fogyatékkal élők seregszemléje pedig augusztus 15. és 27. között zajlik majd a kaliforniai metropoliszban. „Az LA28 teljesen más lesz, mint a többi ilyen esemény, megmutatja majd a sportolóknak és a szurkolóknak Dél-Kalifornia kivételes versenyhelyszíneit és világszínvonalú kultúráját” – mondta a négyszeres olimpiai bajnok egykori úszó, a szervezőbizottság tagja, Janet Evans, hozzátéve, hogy a mostani mérföldkő, a dátumok bejelentése minden készülő sportoló és útjukat kísérő drukker számára valóságossá teszi a Los Angeles-i álmot.

A város 1932 és 1984 után harmadszor rendezhet olimpiát, de először paralimpiát.