2024. május 19., vasárnap
ÚSZÁS – JUNIOR-EB

Csak két magyar lány Popovici előtt

Noha a budapesti vizes világbajnokságon a magyar csapat a várakozások alatt teljesített a medencés úszásban megszerzett érmek tekintetében, ha az Otopeniben a hétvégén lezárult junior-Eb-ből ki lehet indulni, már úton van az erős utánpótlás. Magyarország ugyanis hat arany-, öt ezüst- és négy bronzéremmel az élen zárta a torna éremtáblázatát – ilyen sikert pedig korábban csak egyszer értek el az ifjúsági kontinenstorna történetében, 2005-ben Budapesten.

A torna húzóneveit, Ksawery Masiukot és David Popovicit soraik között tudó lengyelek és a házigazda románok eközben csak öt győzelemig jutottak. Igaz, a magyar csapat is két kiemelkedő úszónak köszönhette az érmei többségét, akiknek mind a hat aranyban szerepük volt: Pádár Nikolett a 100 és a 200 méteres gyorsúszást, Molnár Dóra a 100 és a 200 méteres hátúszást nyerte meg, valamint mindkettőjüknek szerepe volt a női 4×200-as és a mix 4×100-as váltó sikerében is.

Emellett másodikak lettek a 4×100-as vegyes váltóban, Molnár még begyűjtött egy ezüstöt 100 gyorson, Pádár pedig egy bronzot 400 gyorson, így ha a sportolókra lebontott éremtáblázatot nézzük, egyedül a két magyar lány tudott még a felnőtt világbajnok gyorsúszó Popovicinál is eredményesebben szerepelni, aki négy győzelem mellett egy második helyet szerzett.

Az Eb azonban magyar részről sem csak kettőjükről szólt, aminek a zárónap esti programjában Ábrahám Minna adta jelét a 200 m vegyesen szerzett ezüstérmével.