2024. május 19., vasárnap
ÚSZÁS – JUNIOR-EB

Eddig Pádár az Eb legjobbja

Három nap elteltével, a junior úszók Európa-bajnokságának féltávjánál meglepő képet mutat a sportolói éremtáblázat, hiszen a magyar Pádár Nikolett az egyetlen, aki már három aranyéremnél jár. A 16 éves lány a 200 gyors és a mix váltó megnyerése után egy újabb csapatversenyben, a lányok 4×200-as gyorsváltójában állhatott fel a dobogó tetejére. Az Ábrahám Lilla, Molnár Dóra, Gyurinovics Lili és Pádár alkotta magyar csapat nagy fölénnyel, közel tíz másodperccel győzte le a második helyezett olaszokat, ám így sem voltak maradéktalanul elégedettek, hiszen célként tűzték ki, hogy megdöntsék a junior-Eb-csúcsot, amit 2017-ben szintén a magyarok állítottak fel, ám a 7:59,04-es idő öt századmásodperccel elmaradt ettől.

Amikor nagyjából a döntők fele még hátravan, Magyarország az éremtáblán is előkelő helyen áll, második a házigazda Románia mögött.

Pénzdíjas versenyek Oroszországban

Oroszország úszósportjának vezetősége hazai rendezésű pénzdíjas versenyeket hirdetett meg azt követően, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) az év végéig felfüggesztette az orosz sportolók nemzetközi viadalokon való részvételét. A FINA-nak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását követően elfogadott döntése nyomán a vízi sportok orosz képviselői nem indulhattak a múlt hét végén zárult budapesti világbajnokságon sem. Ellensúlyozandó a háború miatt elrendelt nemzetközi sportszankciókat, az orosz úszószövetség elnöke, Vlagyimir Szalnyikov bejelentette, hogy mintegy 40 millió rubeles (mintegy 550 ezer euró) díjalappal írnak ki versenyeket úszók mellett műugrók és szinkronúszók számára. Az esemény színhelye Kazany lesz. „Az úszás világában komolyan nőnek a világcsúcsok díjai, a budapesti világbajnokságon fejenként már 50 ezer dollárt fizettek” – nyilatkozta Szalnyikov a TASZSZ-nak. Hozzátette, hogy a premizálásra az orosz sportolók motivációjának fenntartása végett is szükség van. „A legjobban teljesítő versenyző akár 10 millió rubelt is kaphat” – mondta az úszóelnök, akinek bejelentése szerint az edzők is számíthatnak „anyagi bátorításra”.