2024. július 27., szombat
FORMULA–1

Verstappen már hálás az apjának

A címvédő pilóta fantasztikus pályának tartja a Hungaroringet

Max Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője exkluzív interjút adott az M4 Sportnak, s ebben egyebek között az nyilatkozta, ma már hálás az édesapjának, a korábbi F1-es pilóta Josnak azért a szigorú nevelésért és kemény edzésért, amelyet pályafutása korai szakaszában kapott. A 26 éves holland sztár azt mondta, édesapja módszerei nem működtek volna mindenkinél, mert minden gyerek másképp nő fel, és különböző személyiséggel rendelkezik.

„Nekem viszont pontosan erre volt szükségem. Persze néha azért szóvá tettem, hogy miért kell állandóan ilyen komolynak és szigorúnak lennie, most viszont már hálás vagyok érte” – fogalmazott Verstappen, aki az elmúlt három idényben sorozatban három vb-címet nyert.

„A gyerekkori felkészítésem miatt már nem tudott meglepni mindaz, ami később jött, a Formula–3-ban vagy az első Formula–1-es években” – tette hozzá a holland pilóta, aki kiemelte, édesapja felkészítésének köszönhetően nem okozott neki nehézséget beilleszkedni az élsport mezőnyébe, mert a gokarttól kezdve a lehető legkeményebb, ám egyben legjobb nevelést kapta. „Ennek eredményeként teljes mértékben fel voltam készülve mentálisan a Formula–1-re és a nehézségekre” – hangsúlyozta a vb-címvédő.

A Red Bull versenyzője ugyanakkor fantasztikus pályának tartja a Hungaroringet, és szerinte ha egy pilóta a mogyoródi aszfaltcsíkon gyors tud lenni, akkor mindenhol máshol is gyors lesz. A világsztár úgy fogalmazott, már Formula Renault-s időszakában megkedvelte a magyar pályát, ahova a mai napig visszajár. „Nemcsak a Formula–1-es hétvégéken, hanem máskor is, próbálok például GT-versenyautóval körözni rajta, annyira technikás – mondta Verstappen. – Ha valaki fejlődni szeretne, akkor annak a mogyoródi pálya tökéletes helyszín. Ha a középső szektorban elhibázol egy kanyart, akkor a következő is ugrik, így remekül meg lehet érteni az egymásba fűződő kanyarok technikáját” – árulta el Verstappen, aki szerint a Hungaroring vonalvezetése nagyon egyedi és nehéz.

Közben Bahreinben befejeződtek a hivatalos tesztelések, amelyek utolsó, pénteki napján Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája bizonyult a leggyorsabbnak. A második legjobb időt a brit George Russell (Mercedes), a harmadikat pedig a kínai Csou Kuan-jü (Sauber) autózta. Verstappen ezúttal negyedik lett, igaz, ő nem a leggyorsabb, C5-ös kóddal ellátott gumival körözött, hanem azzal, amit a jövő heti szezonnyitón is használhatnak majd a pilóták (C3).

A szahíri pályán ezúttal is problémát okozott a 11-es kanyarban csütörtökön is felszakított csatornafedél, amely ezúttal Sergio Pérez (Red Bull) autóját tette tönkre. A javítási munkálatok miatt pénteken elmaradt az ebédszünet, a pilóták így a kényszerszünetet követően megszakítás nélkül estig köröztek. A Formula–1-es szezon a hétvégén ugyancsak Bahreinben kezdődik.