2024. május 8., szerda
A VASÁRNAPI FEKETE MELLÉ

Hírességek csarnoka

Melbourne-ben az idény első Grand Slam-tornáján elvben 26 olyan teniszező léphetett volna fel, akik belátható időn belül, további hat nemrég visszavonult társukkal egyetemben, valószínűleg tagjai lesznek majd a sportág Hírességek Csarnokának, amelynek székhelye az Egyesült Államokban, Rhode Island szövetségi állam Newport nevű városában, New Yorktól valamivel kevesebb, mint 300 kilométerre keletre található.

Ezek a hírességek egytől egyik elmondhatják magukról, hogy nyertek legalább egy nagy tornát, vagy pedig világelsők voltak. A 32-nek több mint fele, egészen pontosan 17 teniszező mindkét bravúrt megvalósította. Mivel a teniszezőket évente csak korlátolt számban sorolják be a halhatatlanok közé, sok évig tart majd el, mire mindegyikük, méghozzá teljesen megérdemelten, ott lesz.

A hat nemrég visszavonult játékos Roger Federer, Juan Martín del Potro, Serena Williams, Ashleigh Barty, Samantha Stosur és Garbiñe Muguruza. A még aktív férfiak nyolcas listáján Novak Đoković, Rafael Nadal, Andy Murray, Stan Wawrinka, Marin Čilić, Dominic Thiem, Danyiil Medvegyev és Carlos Alcaraz neve olvasható, míg a női lista 19 nevet tartalmaz: Venus Williams, Viktorija Azarenka, Angelique Kerber, Caroline Wozniacki, Petra Kvitová, Simona Halep, Jelena Osztapenko, Karolína Plíšková, Sloane Stephens, Naomi Oszaka, Sofia Kenin, Bianca Andreescu, Barbora Krejčíková, Emma Raducanu, Iga Świątek, Jelena Ribakina, Arina Szabalenka, Markéta Vondroušová és Coco Gauff. Végül azonban a tornára 21-en érkeztek meg, hisz Venus Williams nem nevezett, Nadal és Andreescu sérült, Kvitová szülési szabadságon van, Halep pedig doppingvád miatti eltiltását tölti.

Federer visszavonulása óta a férfitenisznek öt aktív világelsője van, és Melbourne-ben, mivel Nadal is kidőlt, négyen maradtak. Murray, mint azt már az 1. fordulóban láthattuk, játékával már nem meghatározó tényező, így a serlegharcra maradt csak Đoković, Alcaraz és Medvegyev. Megjósolhatjuk, hogy a dicsőségi listán kívüliek közül egyelőre csak az olasz Jannik Sinner szólhatna bele a trófea várományosainak versenyfutásába.

A fent említett korlátozások miatt Melbourne-ben a kilenc aktív közül hét női világelső indult. Wozniacki, Azarenka, Kerber és Plíšková veteránok, és nagy csoda lenne, ha valami komolyat alkothatnának. Oszakára ugyanaz érvényes, mint Murray-re, de nem a kora miatt, csakis a jelenlegi felkészültsége alapján, hisz a nagy kihagyás után még nincs formában. Maradt Świątek és Szabalenka, viszont nem lenne meglepetés, ha Ribakina, Gauff, illetve olyan minősítésben, mint a férfiaknál Sinner, az amerikai Jessica Pegula tenné le a legerősebb tromfokat.

Az idény első nagy tornája továbbá jövőbe tekintő verseny is, hisz biztosan felmerül néhány név, akiket az idény folytatásában, esetleg jövőre vagy csak esztendők múlva veszünk teljesen komolyan.