2024. május 9., csütörtök
VÍZILABDA – FÉRFI EB

Történelmi spanyol arany

A kontinenstornák történetében eddig három ezüst- és négy bronzérmet szerző Spanyolország idén felért az európai csúcsra, a zágrábi viadal döntőjében elképesztő hajrát produkálva legyőzte Horvátországot. A két együttes a csoportkörben már találkozott egymással, akkor a horvátok ötméteresekkel nyertek, ennek fényében a finálé is szoros csatát ígért.

Az első percek a várakozásoknak megfelelően alakultak, fej fej mellett haladtak a csapatok, a nyitónegyed közepén a házigazda robbantott, és leginkább Lazar Bukićnak köszönhetően a második nyolc perc elejére 6:3-as előnyt szerzett. A spanyolok Unai Aguirre védéseire alapozva a harmadik felvonás elején felzárkóztak, fordítani azonban nem tudtak, a lépéselőny továbbra is a horvátoknál volt, akik a záróetap előtt visszaállították a többgólos különbséget. Az utolsó szakasz eleinte Marko Bijač jegyében telt, a Pro Reccóval sorozatban három BL-trófeát nyerő kapus mindent megtett, hogy megőrizze csapata előnyét, s mintegy négy percig bírta is a nyomást. 3:52-nél Bernat Sanahuja 10:9-re módosította az állást, majd másfél perccel a vége előtt a torna legjobbjának megválasztott Álvaro Granados lépett színre, aki előbb egy távoli bombával egalizált, majd egy zseniális csavarral lezárta a küzdelmet.

A házigazda az utolsó játékrészre teljesen elbizonytalanodott, Ivica Tucak láthatóan a bíróktól várt volna több segítséget. A játékvezetők még az utolsó támadásnál is megadták nekik a lehetőséget, a horvát előny azonban kimaradt, Loren Fatović lövését blokkolták a spanyol védők, így Horvátország 2010 és 2022 után először szenvedett vereséget hazai rendezésű fináléban. A spanyol győzelem egyben azt is jelenti, hogy az ibériai együttes olimpiai kvótát szerzett, a többieknek erre már csak a február eleji dohai világbajnokságon lesz lehetőségük, ahol további négy párizsi vízum talál gazdára.

Európa-bajnokságot legközelebb 2026-ban Belgrád rendezhet.

Eredmények, a döntő: Spanyolország–Horvátország 11:10. Az 5. helyért: Görögország–Montenegró 15:10. A torna végeredménye: 1. Spanyolország, 2. Horvátország, 3. Olaszország, 4. Magyarország, 5. Görögország, 6. Montenegró, 7. Szerbia, 8. Románia, 9. Franciaország, 10. Grúzia, 11. Hollandia, 12. Németország, 13. Szlovákia, 14. Szlovénia, 15. Málta, 16. Izrael.