2024. május 9., csütörtök
VÍZILABDA – EURÓPA-BAJNOKSÁG

Spanyolország az első döntős

A spanyol válogatott jutott be elsőként a zágrábi kontinensviadal fináléjába, miután a legjobb négy között egy gólszegény, kissé egysíkú találkozón búcsúztatta az olaszokat. A taljánok utolsó csoportmeccse után sokan feltételezésekbe bocsátkoztak, tudatosan kaptak-e ki a fiatal magyar gárdától, a vasárnapi elődöntőben viszont nyilvánvalóvá vált, hogy Alessandro Campagna együttese komoly kátyúba került.

A spanyoloknak semmi extrát nem kellett nyújtaniuk a továbbjutáshoz, türelmes, kevésbé pontos játékkal, különösebb erőlködés nélkül léptek túl rajtuk. Az első negyed alapján szorosabb meccsre lehetett számítani, hiszen Granadosék ekkor még csak 2:1-re vezettek, a harmadik és negyedik negyedben viszont egy gólt sem engedélyeztek a riválisnak – igaz, maguk is csak hármat lőttek –, amivel el is döntötték a meccset. A spanyolok már biztos dobogón végeznek, az aranyéremért a vasárnap esti magyar–horvát összecsapás győztesével mérkőznek kedden. Az csak lapzártánk után derült ki, továbbjutásuk olimpiai kvótát jelent-e – ehhez a magyaroknak le kellett győzniük a házigazdát, azt a horvát csapatot, amely a csoportmeccsek során minden riválisa ellen nyögvenyelősen nyert, a negyeddöntőben viszont lesöpörte a görögöket…

Szerbia a vasárnapi rájátszás során újfent kiábrándító teljesítményt nyújtott, két góllal kikapott a görögöktől, így csak a hetedik helyért játszhat. A meccs elején még Mandićék diktálták az iramot, 5:3-as vezetést szereztek, ám a rivális hatalmas energiákat mozgósítva a második negyedben egalizált. A térfélcserét követően Uroš Stevanović együttese egyszer még meg tudta szerezni a vezetést, a párharc hátralevő részében viszont teljesen kicsúszott a kezéből az irányítás.

A szerbek különösen előnyben hibáztak sokat, az utolsó hat fórjukból egyet sem tudtak gólra váltani, ami ezen a szinten megengedhetetlen. A görögök lassan felőrölték Rašovićék védelmét, taktikus játékkal az utolsó negyedben már esélyt sem adtak a regnáló olimpiai bajnoknak. Mitrovićék a keddi helyosztón a Montenegró–Románia találkozó vesztesével játszanak, a meccs 15 órakor kezdődik.

Eredmények, férfiak, elődöntő: Spanyolország–Olaszország 7:4. Rájátszás az 5–8. helyért: Szerbia–Görögország 10:12. Rájátszás a 9–12. helyért: Franciaország–Hollandia 16:9, Grúzia–Németország 15:10. A 13. helyért: Szlovákia–Szlovénia 14:10. A 15. helyért: Izrael–Málta 12:12 – ötméteresekkel: 16:17. Negyeddöntő: Spanyolország–Románia 24:7, Horvátország–Görögország 13:8, Olaszország–Montenegró 14:8.

 

A holland válogatott a fukuokai vb után a hazai Eb-n is aranyérmet szerzett (Fotó: MTI)

A holland válogatott a fukuokai vb után a hazai Eb-n is aranyérmet szerzett (Fotó: MTI)

HOLLANDIA EURÓPA TRÓNJÁN

A nők mezőnyében Hollandia diadalmaskodott, az eindhoveni torna fináléjában egy góllal verte meg Spanyolországot. A házigazda nemcsak a csoportmeccsek, de az egyenes kieséses szakasz során is meggyőző játékot nyújtott. Az elődöntőben az olaszok, majd a fináléban Miguel Oca együttese ugyan feladta a leckét Evangelosz Dudeszisz lányainak, a görög mester azonban minden helyzetben magasabb szintre tudta késztetni játékosait.

A döntő igazi, végig kiélezett taktikai csatát hozott, a felek remekül felkészültek, a védelem mindkét oldalon szinte tökéletesen működött. A kapusok alaposan megnehezítették a befejező emberek dolgát, Laura Aarts 56,2 (16/9), Martina Terre pedig 46,7 (15/7) százalékos védési mutatóval zárt, ami tulajdonképpen elég is volt a hollandok győzelméhez. A találkozón nagyon kevés lövés és gól született, az utolsó másfél percre 7:7-es állásnál fordultak rá a csapatok, ám érezhető volt a hazaiak lélektani előnye, amit Bente Rogge 22 másodperccel a vége előtt ki is használt. A spanyoloknak ugyan még volt egy utolsó rohamuk, a torna legjobb kapusának megválasztott Aarts viszont stílusosan, egy újabb hárítással végleg eltemette a reményeiket. A viadal MVP-je a spanyolok kiválósága, Beatriz Ortiz lett.

Az Eb-n szerezhető olimpiai kvóta végül a görögöknél landolt, akik hasonlóan izgalmas bronzmeccsen verték meg az olaszokat. A találkozó az utolsó negyedig lefutottnak tűnt, Carlo Silipóék sehogy sem tudták felvenni a mérkőzés ritmusát, 5:3-as hátránynál azonban megkezdték a felzárkózást, és három és fél perccel a vége előtt egyenlítettek. A hajrá kőkemény harcot hozott, amit a végig eredményesebb görögök végül egy góllal megnyertek. A magyarok nem teszik ki a kirakatba idei szereplésüket, Keszthelyi Ritáék az ötödik helyen végeztek, miután megverték a franciákat.

Eredmények, nők, a döntő: Spanyolország–Hollandia 7:8. A 3. helyért: Görögország–Olaszország 7:6. Az 5. helyért: Franciaország–Magyarország 3:17. A 7. helyért: Horvátország–Nagy-Britannia 9:11. A végeredmény: 1. Hollandia, 2. Spanyolország, 3. Görögország, 4. Olaszország, 5. Magyarország, 6. Franciaország, 7. Nagy-Britannia, 8. Horvátország, 9. Izrael, 10. Szerbia, 11. Németország, 12. Csehország, 13. Törökország, 14. Románia, 15. Szlovákia, 16. Bulgária.

Nyitókép: Nem szolgáltatott túl sok izgalmat a tegnapi spanyol–olasz összecsapás (Fotó: MTI)